Užíva ich množstvo umelcov. Prispievajú drogy ku kreativite?

ta3 / Petra Vörösová
18.5.2023 14:55

Stephen King, Jean Paul Sartre, Jack Kerouac, Charles Baudelaire, či Charles Dickens. Čo majú všetky uvedené osobnosti spoločné? Brali drogy.

LSD drogy 1140px (Twitter/LSDSchoolTrip)
Twitter/LSDSchoolTrip

Omamné látky, hašiš, amfetamíny, lieky kombinované s alkoholom, jednoducho ľahké i tvrdé drogy boli a stále sú obľúbeným útekom z reality pre mnohých známych tvorcov diel. Po konkrétne prípady zároveň nemusíme siahať do zahraničia. Mnohí diváci televíznych obrazoviek si pamätajú moment, keď slovenský raper Majk Spirit dostal negatívne reakcie za to, že v svojej reči na Slávikovi v roku 2012 po prijatí ceny prehlásil, že ďakuje "vesmíru aj za to, že stvoril zázračnú zelenú rastlinu, ktorá mi pomáha pri písaní textov".

Raper sa už v minulosti priznal, že rastline rád holdoval od štrnástich rokov. Za porušenie zákazu otvorenej alebo skrytej formy propagácie alkoholizmu, fajčenia a užívania omamných látok udelila licenčná rada po Slávikovi vydavateľstvu Ringier Axel Springer Slovakia aj televízii JOJ pokutu 500 eur za porušenie zákona. Vydavateľstvo sa pred súdom odvolávalo na slobodu prejavu.

Umelci radi argumentujú, že napríklad marihuana, ale i ktorékoľvek iné psychedeliká, im pomáhajú s kreativitou. Najnovšie vedecké štúdie však poukazujú na to, že to je nepresné tvrdenie. Ako vedec Dr. Paul Hanel z katedry psychológie Univerzity v Essexe uviedol na správnu mieru: "To, o čom počujeme v médiách, sú ľudia, ktorí úspešne zdokonaľujú svoju kreativitu pomocou drog, ale nepočujeme o príkladoch, keď niekto vzal drogy a omdlel - v dôsledku čoho bola ich kreativita nižšia". Ako zhrnul, prínos v rámci kreativity je podľa neho nulový a ľuďom to reálne nič nedodá.

Vedci z univerzity v Essexe a berlínskej Humboldtovej univerzity preskúmali stovky dokumentov, aby dospeli k vierohodným záverom. Taktiež priniesli výsledky o droge s názvom psilocybín, o ktorej v Severnej Amerike kolovali chýry, že zvyšuje kreativitu. V skutočnosti však užívatelia danej látky trpeli nedostatočnou pracovnou výkonnosťou.

Jennifer Haase z Humboldtovej univerzity dodala: "Nápady vytvorené pod vplyvom omamných látok sa neskôr často zdajú byť nesúrodé alebo nevhodné ako riešenia." Podľa nej je z vedeckého hľadiska nerozumné odporúčať konzumáciu drog v snahe o zvýšenie kreatívneho výkonu primárne vzhľadom na nemalé množstvo vedľajších účinkov spojených s ich užívaním.

Napriek tomu i v súčasnosti jestvujú prípady, keď celosvetovo mediálna hviezda si verejne pochvaľuje účinky omamných látok a udeľuje im zásluhy za kreativitu. Väčšina hitov z posledného albumu Harryho Stylesa, Fine Line, vznikla na psilocybíne - teda hubách, čo mu podľa neho pomohlo byť "zábavným a kreatívnym".

Ďalšie štúdie podľa Daily Mail taktiež poukazujú na fakt, že napríklad chronické pravidelné užívanie marihuany môže viesť k duševným poruchám, ba dokonca zníženiu IQ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok