Tak takto?!: Tresty za obchodovanie s drogami sú na Slovensku veľmi prísne, myslí si odborník

ta3/Patrik Mindžák
5.5.2023 14:01

Za konopné mastičky si bývalý majster Európy v rýchlostných člnoch Josef Šipoš v utorok 2. mája vypočul verdikt 15 rokov na tvrdo a prepadnutie majetku. Je to hanba pre spravodlivosť, ako tvrdí rodina obžalovaného? Ako chce minister Karas zmeniť tresty za drogy? V relácii Tak takto?! o tom porozprával šéf katedry Trestného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Jozef Čentéš.

tak_takto_130.jpg
TA3

"Na Slovensku sú tresty za obchodovanie s drogami veľmi prísne a neadekvátne. Chýba odborná diskusia o tejto téme. Najzávažnejším problémom je, že si myslíme, že všetko sa dá riešiť trestným právom. Je však potrebné oddeliť konzumentov drog od obchodníkov," priblížil Čentéš.

Súčasná predložená novela trestného práva zodpovedá moderným európskym trendom, mali by sa skúmať možnosti alternatívnych trestov, myslí si. "Rieši to medzery v zákone. Rozhodujúca by nebola hodnota drogy, ale jej množstvo."

Slovensko nie je pripravené na dekrimininalizáciu drog, napríklad marihuany. Čentéš dodal, že s ľuďmi, ktorých pristihnú s drogami, netreba hneď posielať za mreže, treba s nimi pracovať a edukovať ich.

Celú reláciu Tak takto?! s Jozefom Čentéšom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok