Výstavba nemocnice v Martine je zrealizovateľná, myslí si Bittó Cigániková aj primátor Danko

ta3
17.5.2023 21:13

Do tendra na výstavbu nemocnice v Martine sa neprihlásil nikto z Európskej únie. Je preto čoraz pravdepodobnejšie, že z Plánu obnovy a odolnosti nepostavíme ani Rázsochy a ani nemocnicu v Martine. V relácii Téma dňa diskutovali primátor Ján Danko a poslankyne NR SR Veronika Remišová a Jana Bittó Cigániková.

20230517_tema_dna_14.jpg
TA3

Bittó Cigániková pripomenula, že už v lete 2022 tlačili na začiatok výstavby martinskej nemocnice. Za pozitívne považuje, že podľa výsledkov stretnutia vedenia projektu s NIKOU, je 36 mesiacov dostatok času na výstavbu. Zmiernenie podmienok súťaže ale podľa Bittó Cigánikovej musí nastať.

Remišová pripomenula, že si Martin zaslúži špičkovú nemocnicu. Avšak nevidí za reálne, aby bola postavená za dva a pol roka. Za príklad uviedla dĺžku výstavby Nemocnice Bory. Za mimoriadne dôležité považuje to, aby nová vláda vyrokovala zmeny termínov v Pláne obnovy.

Plán obnovy

Bittó Cigániková kritizuje, že Plán obnovy je neefektívny a "pozeráme sa iba na to, ako z neho minúť miliardu". Dodala, že keby na Slovensku zvýšime platbu za poistenca štátu na úroveň Českej republiky, tak "tú miliardu tu máme každý rok.“ Tiež pripomenula, že peniaze z Plánu obnovy majú ísť na projekty, ktoré reálne stíhajú dodržať termíny.

“Nesmie prepadnúť ani jediné euro,“ zdôraznila Remišová. Cieľom by podľa nej malo byť zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti pre občanov Slovenska.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok