Bútora: Zavedenie tretej hodiny telesnej výchovy je správne, realizácia je však nesystémová a zmätočná

ta3 TASR
17.5.2023 14:09

Myšlienka zavedenia tretej hodiny telesnej výchovy bola dobrá, realizácia je nesystémová a zmätočná. V reakcii na schválenie tretej hodiny telesnej výchovy v základných školách parlamentom to uviedol po rokovaní vlády nový minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora.

Šéf rezortu školstva si myslí, že to nie je ani uskutočniteľné. "Myslím si, že tomu zodpovedá aj odozva z terénu," povedal.

V tejto veci zvažujú ďalšie kroky, konkretizovať ich zatiaľ nechcel. "Vnímame to ako zbytočné znepríjemnenie neuveriteľne náročnej situácie, v ktorej sa školy a učitelia nachádzajú," povedal Bútora.

Vyučovací predmet telesná a športová výchova bude povinným predmetom na základných školách v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dvoch hodín týždenne. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú poslanci Národnej rady SR v utorok 16. mája schválili. Legislatívna zmena má byť účinná od 1. septembra.  

Účinnosť je posunutá pre školy, ktoré k 31. augustu nemajú prístup k telocvični z dôvodu možnosti dobudovania chýbajúcej školskej infraštruktúry. Novela má pre ne platiť od 1. septembra 2025. Rovnako sa takto odkladá účinnosť aj pre štvrtý ročník cirkevných škôl. Tieto majú k dispozícii len jednu disponibilnú hodinu, ktorú väčšinou využívajú na predmet náboženstvo.

K tejto zmene sa už kriticky vyjadrila prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková, ale aj Slovenská komora učiteľov. Poukazujú na to, že riaditelia škôl dostanú minimálny čas na zavedenie zmien, ale aj na problém s kapacitami v telocvičniach. Riaditelia škôl budú musieť podľa nich niektorým učiteľom znížiť úväzky či dokonca niektorých učiteľov aj prepustiť.

Slovenská komora učiteľov dlhší čas argumentovala proti schváleniu poslaneckého návrhu z dielne OĽANO, ktorý základným školám ukladá povinnosť zabezpečiť žiakom tri hodiny telesnej výchovy týždenne.

K téme sa vyjadril prezident Slovenskej učiteľskej komory Vladimír Crmoman:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok