Okrem vlády rokuje aj parlament. Začal návrhom, ktorý rieši súhlas so sexuálnou výchovou

ta3 TASR
17.5.2023 09:36

Poslanci Národnej rady SR začali stredajšie rokovanie 90. schôdze návrhom novely školského zákona z dielne Richarda Vašečku (OĽANO). Chce, aby škola vopred informovala rodiča o obsahu sexuálnej výchovy a aby mohol rodič udeliť na ňu súhlas alebo nesúhlas. Poslanci majú na tejto schôdzi prerokovať ešte približne stovku zákonov.

"Objavujú sa situácie, keď sú rodičia znepokojení tým, že v školách sa deťom dostáva indoktrinácia, ktorá nielenže nie je v zhode s presvedčením rodičov, ale je neočakávaná, rodičia nie sú informovaní," skonštatoval v pléne NR SR Vašečka s tým, že sexuálnu výchovu prednášajú na školách často externisti.

Ak škola plánuje výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania, má podľa návrhu o tom rodičov včas informovať. Rodič by mal tiež vopred vedieť o obsahu a preberaných materiáloch a osobách, ktoré budú o sexuálnej výchove prednášať. 

Rodičia majú podľa Vašečku právo byť informovaní a právo s obsahom tejto výchovy súhlasiť alebo nesúhlasiť. Doplnil, že jeho návrh zlepšuje komunikáciu medzi školou a rodičmi a boli doň zapracované pripomienky rezortu školstva.

Po prebratí Vašečkovho návrhu sa majú poslanci vrátiť k diskusii o stanovisku k zákazu výroby nových spaľovacích motorov na úrovni EÚ po roku 2035. Poslanci v stredu nebudú hlasovať, najbližšie ich hlasovanie o prerokovaných návrhoch čaká až vo štvrtok 18. mája o 11. hodine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok