Vláda odborníkov prvýkrát rokovala. Schválila vyslanie vojakov na hranice, tiež plánuje vymeniť šéfa SIS

ta3 TASR
17.5.2023 07:18

Počas dočasných kontrol na hraniciach od 24. mája do 8. júna môže Policajný zbor denne posilniť do 150 vojakov Ozbrojených síl SR. Vyčlenenie vojakov v stredu schválila vláda. Ako zdôvodnil predkladateľ, sily a prostriedky polície na zabezpečenie kontrol nepostačujú.

Situáciu na Úrade vlády sledovala Diana Štrusová:

"Na základe požiadavky Policajného zboru a aktuálnych personálnych a materiálno technických možností Ozbrojených síl SR budú vyčlenení profesionálni vojaci určovaní do spoločných hliadok s príslušníkmi Policajného zboru na bývalých hraničných priechodoch na vnútorných hraniciach SR s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou, Poľskou republikou," priblížili predkladatelia. 

Dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach SR vláda schválila v súvislosti s konaním bezpečnostnej konferencie Globsec 2023. Má sa tak vytvoriť tzv. prvý filter na zabránenie príchodu osôb, ktoré by mohli ohroziť verejný poriadok. 

"Ide o štandardné opatrenie, ktoré sa už viackrát v minulosti použilo," skonštatoval minister vnútra Ivan Šimko. Pripomenul, že o zavedení kontrol rozhodla ešte predošlá vláda. 

O štandardnom opatrení hovorí aj minister obrany Martin Sklenár. "Bude sa to týkať hraničných priechodov, bude to na obmedzenú dobu a naozaj je to štandardná vec, ktorú takto krajiny robia pri akýchkoľvek väčších, prestížnych podujatiach," podotkol.  

Mladí sú priorita

Nový predseda vlády Ľudovít Ódor plánuje zriadiť pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať plánom na návrat mladých ľudí na Slovensko. Potvrdil to po prvom rokovaní nového vládneho kabinetu.

"Považujem to za veľmi dôležitú prioritu. Je to aj moja osobná priorita, aby sme do konca našej vlády vedeli predstaviť konkrétny plán pre ďalšiu vládu, čo všetko treba urobiť," povedal Ódor. Zhodnotil, že doteraz sa v tejto veci urobili viaceré pozitívne kroky v súvislosti s plánom obnovy.

Premiér poznamenal, že napríklad v Košiciach sa vedia spájať, aby si tam udržali svoje talenty. "Budeme smerovať k nejakým klastrom, k užšej spolupráci medzi najlepšími mozgami, ktoré máme na Slovensku. To znamená súkromné firmy, fakulty a hoci aj vláda," dodal. 

Výmena šéfa SIS

Téma výmeny šéfa Slovenskej informačnej služby e otvorená, uviedol Ódor. "Ešte som ani len nestihol navštíviť pána ministra vnútra. Nejaké kompetencie tam má pani prezidentka, takže budeme o tejto možnosti diskutovať," povedal. Zatiaľ sa nestretol ani s aktuálnym riaditeľom SIS Michalom Aláčom.

Pri ďalších personálnych výmenách, napríklad pri šéfovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry alebo policajnom prezidentovi, dal predseda vlády ministrom voľnú ruku. Ako skonštatoval, ministri potrebujú na kľúčových pozíciách ľudí, ktorým dôverujú. "Každý minister teraz zvažuje, koho si ponechá, kde donesie svojho vlastného človeka," načrtol Ódor s tým, že bude mať právo veta.

Na výmenu šéfa SIS vyzvali nového premiéra viaceré politické strany. Riaditeľa SIS vymenúva a odvoláva prezident SR na návrh vlády. V prípade Aláča, ako aj jeho predchodcu Vladimíra Pčolinského, išlo o personálnu nomináciu hnutia Sme rodina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok