Americká CIA si zriadila účet na Telegrame. Na sociálnej sieti verbuje Rusov k spolupráci

ta3 ČTK
16.5.2023 19:30

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) si zriadila kanál v populárnej aplikácii Telegram, aby využila aj túto možnosť na verbovanie Rusov, upozornil spravodajský server Meduza, ktorý pôsobí v lotyšskom exile. Kanál má už tisíce sledujúcich.

Americká CIA si zriadila účet na Telegrame. Na sociálnej sieti verbuje Rusov k spolupráci
Twitter/Stew Peters

Námestník riaditeľa pre operácie CIA David Marlowe vlani v novembri vyhlásil, že CIA chce spolupracovať s Rusmi nespokojnými s vojnou proti Ukrajine, pripomenula Meduza.

"Je možné, že ľudia okolo vás nechcú počuť pravdu. My áno," zdôrazňuje sa vo videu nabádajúcom Rusov k tomu, aby sa podelili s americkými spravodajcami o informácie. Toto video je dostupné aj na ďalších účtoch CIA na serveri YouTube a na sociálnych sieťach a zaznamenalo už viac ako 1,5 milióna zhliadnutí.

"V tomto videu sú ukázaní vymyslení Rusi, ktorí prijali ťažké, ale dôležité rozhodnutie v tichosti nadviazať kontakt s CIA prostredníctvom anonymného informačného systému Tor. CIA chce poznať pravdu o Rusku a hľadáme spoľahlivých ľudí, ktorí poznajú a môžu nám oznámiť túto pravdu," hovorí sa vo vysvetlení k videu. "Ste vojenský dôstojník. Pracujete v spravodajských službách, diplomacii, v oblasti vyspelých technológií alebo máte čo dočinenia s ľuďmi, ktorí sa tým zaoberajú? Máte informácie o ekonomike alebo o vedení Ruskej federácie? Spojte sa s nami. Je možné, že ľudia okolo vás nechcú počuť pravdu. My áno."

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu vytvoril "historickú príležitosť", aby Rusi poskytli Američanom informácie, ktoré USA potrebujú, povedal zdroj z CIA televízii CNN. V CIA podľa zdroja dúfajú, že Rusi pôsobiaci v citlivých oblastiach a s prístupom k dôležitým informáciám vypočujú oznámenie, že "chápeme vás možno lepšie, než si myslíte".

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová označila kanál CIA na Telegrame za "veľmi príhodný na sledovanie" všetkých, čo sa na CIA obrátia. "Som presvedčený, že naše zvláštne služby náležitým spôsobom sledujú tento priestor. Vychádzame z toho, že CIA aj ďalšie západné zvláštne služby neochabujú vo svojej aktivite na území našej krajiny," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok