Rusko odstupuje od kľúčovej dohody v oblasti bezpečnosti v Európe, zákon schválila Štátna duma

ta3 TASR
16.5.2023 15:30

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v utorok jednomyseľne schválila zákon o odstúpení Ruska od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Rusko plnenie tejto zmluvy pozastavilo už v roku 2015. Informuje agentúra AP.

Rusko odstupuje od kľúčovej dohody v oblasti bezpečnosti v Európe, zákon schválila Štátna duma
TASR/AP

Príslušný návrh zákona parlamentu predložil ruský prezident Vladimir Putin 10. mája. Zároveň podpísal výnos, ktorým vymenoval námestníka ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova za svojho zástupcu pri posudzovaní tejto iniciatívy v parlamente.

Ten v utorok štátnej Dume povedal, že členské krajiny NATO znemožnili Rusku zostať signatárom zmluvy tým, že umožnili rozšírenie Aliancie do strednej a východnej Európy. Riabkov tiež uviedol, že zmluva je v rozpore s bezpečnostnými záujmami Ruska. Skompletizovanie procesu odstúpenia podľa jeho slov potrvá približne šesť mesiacov.

CFE bola podpísaná 19. novembra 1990 a platiť začala 9. novembra 1992. Býva označovaná za jednu z kľúčových dohôd v oblasti bezpečnosti v Európe od skončenia studenej vojny: obmedzuje rozmiestnenie tankov a vojsk v krajinách Severoatlantickej zmluvy a bývalej Varšavskej zmluvy vo východnej Európe a stanovuje opatrenia zamerané na "budovanie dôvery, transparentnosti a spolupráce medzi členskými štátmi".

Rusko však v roku 2015 oznámilo, že sa prestáva zúčastňovať na zasadnutiach spoločnej komisie o konvenčných ozbrojených silách v Európe, pričom svoju účasť na zmluve CFE pozastavilo už v roku 2007.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok