Desiatu etapu na Giro d'Italia vyhral Cort, v závere zdolal Geeho a De Marchiho

ta3 TASR
16.5.2023 18:05

Dánsky cyklista Magnus Cort z tímu EF Education-EasyPost triumfoval v utorňajšej desiatej etape Giro d'Italia. Na druhom mieste skončil Derek Gee z Kanady (Israel Premier Tech) a najlepšiu trojku doplnil domáci Alessandro De Marchi z tímu Jayco AlUla. Ružový dres pre celkového lídra si udržal Brit Geraint Thomas (INEOS Grenadiers).

Desiatu kopcovitú etapu zo Scandiana do Viareggia s dĺžkou 196 kilometrov ovplyvnil dážď, chladné počasie, hustá hmla i zlá viditeľnosť. Pretekári mali za sebou deň voľna, počas ktorého odstúpili pre koronavírus deviati cyklisti vrátane lídra celkového poradia Remca Evenepoela a Stefana Künga.

Najlepšia trojica išla do úniku na začiatku a pripojil sa k nim aj Davide Bais (EOLO - Kometa). Ten získal na prvej vrchárskej prémii na Passo delle Radici (7,1 km; 4,4 %) 18 bodov, tri na Monteperpoli (2,4 km; 9 %) uchmatol Gee. Bonifikačnú prémiu získal Cort.

Pred cieľom mal trojčlenný únik náskok 45 sekúnd pred pelotónom. Ako prvý zaútočil Gee už 1,5 kilometra pred cieľom, Cort sa priblížil a s útokom čakal. Medzitým sa k dvojici priblížil aj De Marchi, chvíľu viedol, no v úplnom závere zaútočil s prehľadom Dán. Cort si pripísal deviate víťazstvo na Grand Tour v kariére.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok