KDH a PS idú do volieb samostatne. Nevylúčili však možnú koalíciu s Demokratmi

ta3 TASR
16.5.2023 16:37

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko a Kresťanskodemokratické hnutie idú do septembrových parlamentných volieb samostatne. KDH považuje za bezpredmetné diskutovať o povolebnej koalícii pred konaním volieb. PS si vie prípadnú vládnu koalíciu predstaviť so stranami, s ktorými budú mať hodnotový prienik a šancu na vytvorenie zmysluplnej, kompetentnej a proeurópskej vlády.

KDH a PS idú do volieb samostatne. Nevylúčili však možnú koalíciu s Demokratmi
TASR/Jaroslav Novák

"PS ide do volieb samostatne. Pretože je pre nás dôležité ponúknuť voličom skutočnú stabilitu, aby mohli voliť stranu, ktorej predstavitelia sú názorovo jednotní, fungujú ako tím a po prekročení brán parlamentu sa nezačnú rozpadať a spôsobovať ďalší chaos. Preto spájanie vylučujeme a na spoluprácu sme pripravení po voľbách," uviedol riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva. Hnutie podľa jeho slov drží palce stranám, ktoré sú pod hranicou zvoliteľnosti, aby sa im podarilo pospájať.

Predseda KDH Milan Majerský potvrdil, že naďalej platí stanovisko hnutia a do volieb ide samostatne. "Spájame konzervatívne a kresťansko-demokratické osobnosti na svojej kandidátke. Konzervatívny a kresťansko-demokratický volič na Slovensku si zaslúži mať jasnú a čitateľnú stranu, ktorá ho bude sebavedomo a s čo najsilnejším zastúpením reprezentovať v parlamente. Od ľudí si preto v tomto období pýtame silný mandát, ktorý to umožní," podčiarkol.

Expremiér a líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger uviedol, že si vie predstaviť povolebnú koalíciu s KDH a PS. Kabinet v takomto zložení by podľa neho bol konštruktívnou alternatívou a vládou pokoja.

Na otázku o prípadnej predvolebnej spolupráci Demokratov s KDH a ďalšími stranami odpovedal, že sú tomu otvorení, no "loptička" je v rukách iných strán. Upozornil pritom na hrozbu prepadnutia hlasov voličov v septembrových voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok