Ocot je niekedy lepší ako lieky: Siahnite po ňom pri štípancoch, oparoch aj spálení

TA3/zm
27.5.2023 10:00

Ocot je v prvom rade dochucovadlo, ale často sa využíva aj na čistenie domácnosti. Predstavujeme vám však aj jeho tretiu stránku – ocot v úlohe lieku.

Ocot je niekedy lepší ako lieky: Siahnite po ňom pri štípancoch, oparoch aj spálení
Freepik

Vďaka obyčajnému či jablkovému octu môžete do pár minút pocítiť úľavu, ktorú by vám inak priniesli lieky alebo skôr liečivé mastičky. Na aké problémy funguje?

Poštipnutie hmyzom

Ak máte štípance od hmyzu, potrite si postihnuté miesto obyčajným octom. Tento trik je dobre známy, veď už v detstve nám napríklad po bodnutí včelou alebo osou mamy a babky prikladali octové zábaly. Sila tohto dochucovadla však funguje aj na štipnutie iných druhov, pretože neutralizuje jed, ktorý hmyz pri bodnutí vstrekol do tela a ktorý spôsobuje svrbenie alebo opuch.

Opary na perách

V prípade, že sa vám na perách pravidelne tvoria opary, zrejme ste už vyskúšali kadečo. Ale skúsili ste ocot? Recept je veľmi jednoduchý, miesto treba minimálne štyrikrát denne potrieť čistým, neriedeným octom. Opar sa vďaka tomu vysuší a rýchlejšie odznie.

Spálenie slnkom

Ocot je perfektný pomocník aj v prípade, že ste sa spálili na slnku. Na tieto účely môžete použiť obyčajný aj jablkový ocot. Na telo treba prikladať obklady namočené v čistom octe, vytiahne to horúčavu, ktorú organizmus pociťuje a prinesie rýchlu úľavu.

Témy: ocot zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok