Vyrobte si domáci jablčný ocot: Je to univerzálny liek aj kozmetický pomocník

TA3/zm
1.4.2022 16:00

Jablká sú považované za jedno z najzdravších ovocí. Ocot je zas pomocník pri rôznych domácich prácach. Tak prečo to nespojiť a nevyrobiť si vlastný jablčný ocot? Využijete ho ako liek aj ako kozmetiku.

Vyrobte si domáci jablčný ocot: Je to univerzálny liek aj kozmetický pomocník
Profimedia

Jablká sú bohaté na antioxidanty, flavonoidy a vlákninu. Rovnako z nich podomácky vyrobený ocot má tieto aj ďalšie benefity. 

Domáci jablčný ocot

Nájsť surový, nefiltrovaný a organický jablčný ocot je poriadna výzva. A tak si ho radšej vyrobte doma. Vyjde vás lacnejšie, budete vedieť, čo sa v ňom nachádza a využijete ho na milión spôsobov.  

Potrebovať budete odpadky z jabĺk. Stačí ich denne zopár zjesť a odkladať si šupky a jadierka približne z desiatich kúskov do čistej nádoby. Keď zhnednú, teda prejdú procesom oxidácie, zasypte ich pol šálkou cukru alebo medu, pridajte vodu a snažte sa, aby boli v sladkom náleve ponorené.  

Takto pripravenú nádobu zakryte priedušnou látkou a upevnite gumičkou. Potrebujete, aby sa naštartoval proces fermentácie, a tak si vyberte tmavé a suché miesto v domácnosti. Následne budete každý deň obsah nádoby premiešavať a čakať mesiac, kým sa vytvorí domáci jablčný ocot. 

Približne po štyroch týždňoch by mal byť proces dokončený, na čo prídete aj ochutnávaním. Následne zmes preceďte cez hustú látku a váš domáci ocot je dokončený.

Zdravotné i kozmetické výhody

Pridávanie jablčného octu do jedál, napríklad v podobe šalátových zálievok, je pre telo veľmi prospešné. Znižuje sa tak riziko obezity, cukrovky, cholesterolu, ale aj demencie či rakoviny prsníka. Ocot z jabĺk je známou ingredienciou mnohých diét, ale aj domácich pleťových masiek. Je dokázané, že minimalizuje akné, je perfektným pleťovým tonikom alebo dezinfekciou niektorých rán.  

Témy: liek Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok