Vlani vykonali najviac popráv za posledných päť rokov. Na čele rebríčka je Čína

ta3 TASR
16.5.2023 08:14

Až 883 oficiálne zaznamenaných popráv uskutočnili vlani vo svete, čo je najviac od roku 2017. Vyplýva to z najnovšej správy medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, ktorú zverejnili v utorok, informuje agentúra AFP.

poprava slučka obesenec šibenica 1140px (TASR)
TASR

Správa Amnesty o treste smrti v tejto súvislosti zvlášť kritizuje Blízky východ a severnú Afriku. Počty z roku 2022 znamenajú v prípade 20 krajín, ktoré sú známe udeľovaním trestu smrti, až 53-percentný nárast za uplynulých 12 mesiacov, upozornila organizácia. Do týchto počtov nie sú zahrnuté "tisícky" väzňov, ktoré potajomky popravila Čína, je v nich však započítaná "ohromujúca" poprava 81 ľudí počas jediného dňa v Saudskej Arábii. 

Na čele nelichotivého rebríčka v počtoch popráv je podľa všetkého Čína; za ňou nasleduje Irán (576), Saudská Arábia (196 - najvyšší počet popráv v krajine za uplynulých 30 rokov), Egypt (24) a Spojné štáty (18). Trest smrti sa tiež vo veľkom vykonáva v Severnej Kórei a vo Vietname, podobne ako v Číne však zostávajú tieto počty "zahalené rúškom tajomstva", uvádza sa vo výročnej správe Amnesty.

Organizácia v dokumente tiež upozornila, že počty popráv výrazne stúpajú v Saudskej Arábii, Iráne a Egypte. Jedným z faktorov v tomto náraste je oficiálne prenasledovanie disentu, zhruba 40 percent všetkých zaznamenaných popráv sa však odohralo v súvislosti s priestupkami spojenými s drogovou trestnou činnosťou - napríklad 11 takýchto popráv v Singapure.

Prakticky to znamená porušenie medzinárodného humanitárneho práva, ktoré umožňuje popravy jedine v prípade zločinov týkajúcich sa úmyselného zabíjania, upozornila v správe Amnesty. "Je načase, aby vlády a OSN zvýšili tlak na tých, ktorí sú zodpovední za toto očividné porušovanie ľudských práv a zabezpečili zavedenie medzinárodných záruk," uviedla generálna riaditeľka organizácie Agnes Callamardová. "Záblesk nádeje" organizácia zaznamenala v šiestich krajinách, ktoré počas uplynulého roka čiastočne alebo úplne upustili od trestu smrti - Stredoafrická republika, Rovníková Guinea, Kazachstan, Papua Nová Guinea, Sierra Leone a Zambia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok