Rusko v noci podniklo rozsiahly útok na Kyjev. Ukrajinci tvrdia, že zostrelili ruské hypersonické strely Kinžal

ta3 čtk tasr
16.5.2023 06:49

Rusko v noci podniklo rozsiahly útok na Kyjev. Podľa tunajších úradov pri ňom použilo drony aj rakety, a to zrejme vrátane balistických. Agentúra Ukrinform informovala o zhruba 20 výbuchoch, ktoré bolo v ukrajinskej metropole počuť. Podľa starostu mesta Vitalija Klička si ofenzíva vyžiadala najmenej troch zranených. Letecký poplach platil v noci na dnešok aj vo väčšine ďalších častí Ukrajiny. Ukrajina oznámila, že nad hlavným mestom zostrelila šesť ruských hypersonických striel typu Kinžal.

Rusko po niekoľkotýždňovej pauze útoky proti Kyjevu obnovilo koncom apríla. Ten dnešný bol už ôsmym v máji. "Bol výnimočný svojou hustotou - maximálny počet útočných rakiet v najkratšom čase," uviedol k nemu na telegrame šéf vojenskej správy v Kyjeve Serhij Popko. Poznamenal tiež, že sa podľa predbežných informácií veľkú väčšinu nepriateľských cieľov podarilo zničiť.

Starosta Kličko na telegrame napísal, že padajúce trosky dopadli na zoologickú záhradu, jednu budovu a tiež na niekoľko áut, ktoré zapálili.

Úrady v noci na dnešok obyvateľov Kyjeva opakovane varovali a vyzvali ich, aby sa uchýlili do krytov a zotrvali tam do odvolania. Letecký poplach bol v metropole Ruskom napadnutej krajiny podľa Ukrinformu vyhlásený hneď dvakrát.

Kyjev zostrelil šesť ruských hypersonických striel

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov označil zostrelenie striel typu Kinžal za neuveriteľný úspech. "Obrancovia našej oblohy v noci zostrelili šesť hypersonických striel Kinžal a 12 ďalších rakiet," napísal v angličtine na Twitteri.

Ukrajinské letectvo v sobotu 6. mája oznámilo zostrelenie ruskej rakety Kinžal pomocou amerického obranného systému Patriot.

Ruský prezident Vladimir Putin v minulosti tieto strely označil za súčasť nepremožiteľného arzenálu.

Hypersonické strely sú strely dlhého doletu schopné letieť rýchlosťou najmenej päť Machov, čo je päťnásobok rýchlosti zvuku, vysvetľuje NYT. Mnohí experti tvrdili, že proti nim sú bežné systémy protivzdušnej obrany neúčinné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok