Vo vlaku do Viedne zaznel Hitlerov prejav, polícia identifikovala dvoch páchateľov

ta3 tasr
16.5.2023 07:54

Pasažieri rakúskeho vlaku smerujúceho z mesta Bregenz do metropoly Viedeň zostali v nedeľu šokovaní po tom, čo sa z reproduktorov vlakového komunikačného systému ozvali úryvky z prejavu nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Informuje stanica CNN, ktorá o tom informovala v pondelok.

Vo vlaku do Viedne zaznel Hitlerov prejav, polícia identifikovala dvoch páchateľov
AP Photo/Ronald Zak

Cez vlakový komunikátor odzneli aj nacistické heslá "Heil Hitler" či "Sieg heil", potvrdili viacerí cestujúci. Vo vlaku sa v tom čase nachádzal aj viedenský rabín Schlomo Hofmeister, ktorý neskôr na sociálnej sieti Twitter napísal, že bol šokovaný aj neschopnosťou kompetentných okamžite zakročiť a prejav vypnúť.

Incident sa približne 25 minút pred príchodom do Viedne, v meste St. Pölten, začal "zvláštnou hudbou, úryvkami konverzácie a smiechu, ktoré sa vzápätí zmenili na Hitlerov prejav, prehrávaný stále hlasnejšie a hlasnejšie," spresnil Hofmeister v pondelok pre CNN. Ako dodal, spočiatku si myslel, že ide o omyl alebo o zlý vtip; napokon však pocítil "nevoľnosť"; nebolo totiž bezprostredne jasné, či sa niekto zmocnil len ozvučovacieho systému, alebo celého vlaku.

"Niekto nelegálne otvoril komunikátor duplicitným kľúčom a cez reproduktor pustil Hitlerov prejav," uviedli v pondelok pre CNN Rakúske spolkové železnice (ÖBB) prostredníctvom svojho hovorcu. Ako dodali, incident bol nahlásený rakúskej polícii, ktorá prípad vyšetruje. Zo záberov z bezpečnostných kamier vlaku mali byť medzičasom identifikovaní dvaja ľudia, ktorí sa na incidente podieľali.

Vo vlaku sa v čase incidentu nachádzala aj novinárka Colette Schmidtová, ktorá na Twitteri požiadala o jeho objasnenie. Ako spresnila, Hitlerov prejav znel vo vlaku približne 20 sekúnd a po ňom nasledovali nacistické heslá, pričom záznam sa opakoval. Incident označila za "veľmi, veľmi desivý", cituje CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok