Ukrajinské úrady zadržali sudcu pri prijatí úplatku, mal byť od zástupcu oligarchu

ta3 čtk
16.5.2023 07:22

Ukrajinské protikorupčné úrady zadržali predsedu najvyššieho súdu Vsevoloda Kňazeva pri prijatí úplatku vo výške troch miliónov dolárov. S odvolaním sa na ukrajinské médiá to uviedla agentúra DPA.

úplatok korupcia (TA3)
TA3

Ukrajinský národný protikorupčný úrad (NABU), ktorý na telegrame zverejnil fotografiu zväzkov stodolárových bankoviek vyložených na gauči, uviedol, že sa mu podarilo odhaliť rozsiahlu korupciu na najvyššom súde, kde bolo možné za úplatok získavať rôzne výhody.

Šéf súdu Kňazov podľa agentúry Ukrinform dostal peniaze od ľudí, ktorí zastupovali jedného z ukrajinských oligarchov. Štyridsaťtriročný sudca stojí na čele najvyššieho súdu od októbra 2021.

Ako poznamenáva DPA, tvrdý boj proti korupcii opakovane sľubuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý chce ukázať, že jeho krajina je pripravená na začatie prístupových rozhovorov s Európskou úniou. Prijatie protikorupčných reforiem je jednou z kľúčových požiadaviek pre vstup Ukrajiny do EÚ. Dvadsaťsedmička vlani Kyjevu udelila štatút kandidátskej krajiny v reakcii na ruskú inváziu.

V najnovšom indexe vnímania korupcie organizácie Transparency International sa Ukrajina umiestnila na 116. mieste zo 180 krajín. Oproti roku 2022 si polepšila o jednu priečku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok