V okupovanom Luhansku spáchali atentát na ministra vnútra, je vo vážnom stave

TA3 ČTK
15.5.2023 15:40

Vo východoukrajinskom Luhansku, okupovanom ruskými vojskami, spáchali atentát na úradujúceho ministra vnútra neuznávanej Luhanskej ľudovej republiky, ktorú Rusko vlani na jeseň anektovalo.

V okupovanom Luhansku spáchali atentát na ministra vnútra, je vo vážnom stave
Twitter/NEXTA

Minister Igor Kornet bol vážne zranený, teraz je na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedla ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek. "Bol ťažko ranený. Pokúsili sa ho zabiť. Je na jednotke intenzívnej starostlivosti," povedal zdroj.

Kornet, považovaný za jedného z najvplyvnejších ľudí medzi východoukrajinskými separatistami, ktorí od roku 2014 s ruskou pomocou viedli ozbrojený konflikt s prozápadnou vládou v Kyjeve, podľa ruských médií utrpel zranenie pri výbuchu v luhanskom salóne krásy. TASS pôvodne hlásil, že pri výbuchu bolo zranených päť ľudí, z toho traja ťažko.

Kornet pred rokom 2014 pracoval ako radový vyšetrovateľ ukrajinskej kriminálnej polície, kým sa pridal k separatistom. Už v auguste 2014 sa stal ministrom vnútra neuznávanej republiky. V roku 2017 sa vtedajší šéf lúhanských separatistov Igor Plotnickij pokúsil príliš vplyvného ministra zbaviť. Obvinil Korneta, že sa zmocnil cudzieho domu, a zosadil ho. 

Kornet odmietol odísť z vlády, priviedol do centra Luhanska ozbrojenca a zatýkal spolupracovníkov Plotnického. Ruské úrady, stavajúce sa obvykle proti revolúciám všetkého druhu, v tomto konflikte nečakane podporili práve Korneta. 

Prevrat v ľudovej republike vyústil v útek Plotnického do Ruska, kde žije vo Voronežskej oblasti. Po ruskej invázii na Ukrajinu, vlani v apríli, sa objavili správy, že Korneta zatkla ruská tajná služba FSB, ale vlani v lete sa Kornet objavil na fronte ako veliteľ jednotiek vo vtedy okupovanej časti Charkovskej oblasti, napísala ruská redakcia BBC.

Denník Ukrajinska pravda na svojom webe pripomenul, že minulý mesiac novinári z projektu Rádia Sloboda Donbas Realie získali od ukrajinskej tajnej služby nahrávku rozhovoru, v ktorom sa šéf Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik sťažuje na konflikt so šéfom ministerstva vnútra Kornetom. radov niekdajších ukrajinských policajtov, ktorá terorizuje východoukrajinských farmárov a podnikateľov. Pasečnik vtedy uviedol, že sa sťažoval ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi a ten sľúbil sa problémom zaoberať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok