Začiatkom mája zasiahlo niekoľko dronov ruské armádne letisko, Kyjev to nekomentoval

TA3 ČTK
15.5.2023 15:23

Niekoľko dronov zasiahlo 3. mája ruské armádne letisko Sešča asi 150 kilometrov od ukrajinských hraníc a pravdepodobne poškodilo nákladné lietadlo An-124. V pondelok to uviedlo na twitteri britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na poznatky britskej vojenskej rozviedky.

Začiatkom mája zasiahlo niekoľko dronov ruské armádne letisko, Kyjev to nekomentoval
TASR/AP

Informácie o útoku na letisko sa pred dvoma týždňami šírili na ruských telegramových účtoch. Hlavná pozornosť médií sa ale upierala na oznámenie Moskvy z toho istého dňa, že Kremeľ údajne čelil útoku ukrajinských dronov.

Sešča je hlavnou základňou vojenského dopravného letectva v západnom Rusku a zohráva tiež zásadnú úlohu počas ruskej invázie na Ukrajinu, uviedlo britské ministerstvo. Základňu Rusko používa aj na vysielanie jednorazových dronov iránskej výroby na Kyjev.

Britské ministerstvo v súvislosti s útokom na letisko v Sešče podotklo, že ruská protivzdušná obrana je naďalej zraniteľná voči útokom, čo predstavuje riziká pre kľúčové objekty ako základne vojenského dopravného letectva. Pre Rusko je vzhľadom na jeho rozľahlosť práve táto zložka letectva podľa Londýna zásadná.

Ukrajina sa k podobným útokom na ruské územie nehlási, jej predstavitelia ale niektoré z nich ironicky komentujú na sociálnych sieťach. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa častými terčmi útokov stávajú sklady pohonných hmôt v ruských pohraničných oblastiach alebo infraštruktúrne objekty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok