Erdogan má vraj náskok. Je presvedčený, že svoj post obháji už v prvom kole prezidentských volieb

ta3 ČTK
15.5.2023 07:13

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je presvedčený, že svoj post obháji už v prvom kole prezidentských volieb. Má vraj jasný náskok. Povedal to podľa agentúry Reuters v noci na nedeľu v prvom vystúpení po uzavretí volebných miestností.

Agentúry však zatiaľ odhadujú, že ani Erdogan, ani jeho hlavný konkurent – kandidát opozície Kemal Kiliçdaroglu – nezískajú nadpolovičnú väčšinu hlasov, a druhé kolo tak bude potrebné. Kiliçdaroglu sa domnieva, že v ňom vyhrá.

Zatiaľ bolo podľa štátnej agentúry Anadolu sčítaných zhruba 98,7 percenta volebných okrskov a Erdogan vedie v pomere 49,4 percenta k 45 percentám. Sčítať teraz zostáva predovšetkým hlasy Turkov žijúcich v zahraničí. Aj keby napokon Erdogan neuspel hneď v prvom kole, dopadne podľa všetkého výrazne lepšie, než očakávali predvolebné prieskumy, z ktorých niektoré počítali s víťazstvom Kiliçdaroglua už v prvom kole.

Analytici oslovení agentúrou Reuters vyjadrujú prevažne názor, že teraz bude mať navrch skôr Erdogan, ktorý je dominantnou postavou tureckej politiky posledných 20 rokov. Aj preto bolo prezidentské hlasovanie do značnej miery vnímané ako referendum o ňom. Erdogan v povolebnom vystúpení tiež vyzval občanov, aby sa mali na pozore, kým sčítanie hlasov neskončí. Opozícia sa snaží ľudí zmiasť tvrdením, že jej kandidát je na čele, poznamenal.

Kiliçdaroglu vo svojom vystúpení vyhlásil, že sa Erdoganovi nepodarilo dosiahnuť výsledok, ktorý očakával. Od ľudí nedostal dôveru, myslí si. "V druhom kole tieto voľby vyhráme," je presvedčený. Opoziční predstavitelia predtým tvrdili, že ich kandidát vedie a že štátna agentúra manipuluje dátami o sčítaní hlasov. Podľa nich nezapočítava údaje z okrskov, kde je opozícia silná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok