Zisk Erdogana klesol pod 50 percent, hrozí druhé kolo tureckých prezidentských volieb

ta3 TASR ČTK
14.5.2023 07:35

Prezidentské voľby v Turecku sa zrejme rozhodnú až v druhom kole. Úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan po sčítaní takmer 90 percent hlasov vedie v nedeľňajšom hlasované len so ziskom 49,94 percenta. Informovala agentúra Anadola.

Podľa Anadolu opozičný prezidentský kandidát Kemal Kiličdaroglu získal 44,3 percenta hlasov. Ak žiadny kandidát nezíska absolútnu väčšinu v prvom kole hlasovania, 28. mája sa uskutoční druhé kolo bude.

Kiličdaroglu však už predtým údaje zverejňované agentúrou Anadolu spochybnil a na Twitteri deklaroval, že vo vedení je on.

"Fikcia, ktorá sa začínala na 60 percentách, teraz klesla pod 50 percent,“ napísal Kiličdaroglu. Rovnako ako Erdogan vyzval pozorovateľov, aby dohliadli na sčítanie hlasov až do konca. "Dnes v noci nebudeme spať," dodal.

Agentúra DPA pripomína, že Anadolu zvykne najskôr zverejňovať výsledky sčítania hlasov z oblastí, kde je favoritom Erdogan. Erdogan označil vyjadrenia opozície počas prebiehajúceho sčítania hlasov za "kradnutie" odhodlania tureckého ľudu. Väčšina predvolebných prieskumov mierne favorizovala Kiličdarogla s tým, že by mohol eventuálne zvíťaziť už v prvom kole volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok