Prigožin podľa uniknutých dokumentov ponúkol Ukrajine prezradenie pozícií ruských jednotiek, píše WP

ta3 ČTK
15.5.2023 06:49

Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin v januári Ukrajine ponúkol, že jej prezradí pozície ruských jednotiek, pokiaľ Kyjev stiahne svojich vojakov od Bachmutu, tvrdí denník The Washington Post (WP) s odvolaním sa na uniknuté americké dokumenty.

Prigožin podľa agentúry Reuters toto tvrdenie odmietol ako nezmysel, Kremeľ ho označil za "novinársku kačicu". Ukrajinská vojenská rozviedka neskôr uviedla, že sa jedná o "falošné správy". Rusko sa východoukrajinský Bachmut snaží dobyť už niekoľko mesiacov. Veľkú časť ruských jednotiek tam tvorí práve žoldnierska Wagnerova (v prepise z ruštiny Vagnerova) skupina.

"Koncom januára, keď jeho žoldnierske jednotky umierali po tisícoch v boji o zničené mesto Bachmut, urobil majiteľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin Ukrajine mimoriadnu ponuku," píše americký denník, podľa ktorého Prigožin Kyjevu ponúkol informácie o ruských pozíciách, ktoré by potom Ukrajina mohla využiť na útoku. Prigožin sa opakovane dostáva do sporov s ruským ministerstvom obrany a vedením ruskej armády, ktoré obviňuje z nedostatočnej podpory vagnerovcov.

Ponuku vraj Prigožin urobil cez svoje kontakty vo vedení ukrajinskej vojenskej rozviedky, s ktorou počas vojny potajomky komunikuje. Kyjev ale jeho návrh odmietol, uvádza WP s odvolaním sa na utajené americké dokumenty, ktoré sa objavili na komunikačnej platforme Discord.

Akých ruských jednotiek sa Prigožinova ponuka týkala, nie je zrejmé. To, že Prigožin niekoľkokrát rokoval s ukrajinskou rozviedkou, ale denníku potvrdili dvaja ukrajinskí činitelia. Podľa jedného z nich Kyjev ponuku odmietol, pretože šéfovi vagnerovcov neverí. Stovky amerických vládnych a vojenských dokumentov na sociálne siete podľa vyšetrovateľov nahral americký gardista Jack Teixeira, ktorému teraz hrozí mnohoročný trest väzenia.

Prigožin vo zvukovej správe, ktorú v pondelok zverejnila jeho tlačová služba na Telegrame, označil správu amerického denníka za nezmysel a naznačil, že útok naň zinscenovali nemenovaní obyvatelia oblasti Rubljovka na západnom okraji Moskvy, kde sídli mnoho podnikateľských a politických elít, napísal Reuters. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS povedal, že informácie The Washington Post pôsobia ako "novinárska kačica".

Za dezinformáciu zistení WP označil podľa denníka Ukrajinska pravda aj hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov. "Špeciálne služby budú a mali by o takých veciach rokovať, keď to s ohľadom na národné záujmy inak nejde. Ukrajina urobí všetko pre to, aby ochránila svoje národné záujmy," uviedol Jusov. "Čo sa týka jednotlivých falošných správ, nebudeme ich komentovať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok