Vagnerovcov pochovávajú ďaleko od ľudí. O niektorých rodiny ani netušia, že sú mŕtvi

ta3/KG
15.5.2023 06:00

Od ruskej invázie na Ukrajinu ubehlo viac ako 14 mesiacov. Jedny z najťažších bojov prebiehajú v okolí mesta Bachmut, kde zohráva kľúčovú rolu ruská žoldnierska skupina vagnerovcov. Šéf skupiny Jevgenij Prigožin neraz vyzdvihol hrdinstvo svojich vojakov. Mnohí z nich sa však konca vojny nedožili, rovnako tak ani dôstojnej poslednej rozlúčky v kruhu najbližších.

Vagnerovcov pochovávajú ďaleko od ľudí. O niektorých rodiny ani netušia, že sú mŕtvi
reprofoto RFE/RL

"Nevedela som, že je mŕtvy," povedala Nadežda Skalejušová po tom, čo sa dozvedela, že hrob jej otca našli na cintoríne ruských žoldnierov zabitých na Ukrajine. "Ale dátum na hrobe je jeho," uviedla Skalejušová pre RFE/RL. Netušila, že jeho otca, 40-ročného Alexandra Skalejuša, naverbovala z väzenia skupina Vagnerových žoldnierov. Keď sa jej spýtali, či to znie ako niečo, čo by urobil, odpovedala: "S najväčšou pravdepodobnosťou áno."

RFE/RL Idel.Reaities našli Skalejušov hrob medzi asi 200 ďalšími na cintoríne v Nikolajevke - v dedine, ktorá mala po sčítaní ľudu v roku 2010 len 522 obyvateľov. Nikolajevka leží asi 25 kilometrov juhovýchodne od mesta Samara pri rieke Volga a hoci sa dedina nachádza pri diaľnici, verejnou dopravou sa sem domáci nedostanú.

Mlynček na mäso

Napriek tomu sa sem v polovici apríla vydal Jevgenij Prigožin, šéf vagnerovcov, aby na miestnom cintoríne odhalil pamätník venovaný práve jeho žoldnierom. "Tu sú pochovaní bojovníci súkromnej bezpečnostnej spoločnosti Vagnerova skupina, ktorí zomreli za svoju krajinu v rokoch 2022-23," píše sa v nápise na pamätníku.

Na ceremóniu neboli pozvaní žiadni novinári, no vagnerovci zverejnili video, v ktorom Prigožin počas kvílenia neustáleho vetra predniesol krátky prejav. "Naši potomkovia budú storočia pamätať na ich slávu," rečnil Prigožin.

Moskva nezverejnila spoľahlivé ani aktuálne údaje o svojich stratách na Ukrajine, kde sa po invázii Ruska rozpútala vojna trvajúca už viac ako 14 mesiacov. Spojené štáty odhadujú, že len za posledných päť mesiacov v konflikte zomrelo približne 10-tisíc vagnerovcov, z toho väčšina boli väzni zabití v intenzívnych bojoch na Donbase v okolí mesta Bachmut.

Sám Prigožin nazval tamojšiu zákopovú vojnu "mlynčekom na mäso" a sťažoval sa, že jeho žoldnieri sú zle zásobení. Ukrajinská armáda uviedla, že taktika vagnerovcov sa zdá byť viac ako len vrhnutie veľkého počtu vojakov do boja proti spevneným pozíciám.

Novinári objavili sedem cintorínov, kde sú pochovaní vagnerovci. Šesť z nich je v Rusku a jeden v okupovanej časti ukrajinskej Luhanskej oblasti.

Začiatkom apríla objavili na cintoríne v Novosibirsku najmenej 69 hrobov patriacich vagnerovcom. V Irkutsku bol na cintoríne vyčlenený priestor na pochovávanie ich žoldierov, pričom od polovice apríla sa tam nachádzalo najmenej 11 hrobov.

V marci sa v dedine pri Jekaterinburgu našlo takmer 70 hrobov vagnerovcov, ich počet v apríli vzrástol na 106. Na cintoríne neďaleko osady Frjanovo v Moskovskej oblasti sa našlo 22 hrobov, z ktorých mnohé patria občanom Tadžikistanu a Uzbekistanu, uviedla BBC s tým, že veľká plocha môže byť vyhradená pre ďalšie miesta posledného odpočinku. V meste Luhansk je nahlásená približne stovka hrobov patriacich vagnerovcom.

Hoci Vagnerova skupina trvá na tom, že ich muži zomreli ako hrdinovia, zdá sa, že sa ich telá snaží v tichosti pochovať na odľahlých miestach. Vďaka sociálnym sieťam sa redakcii RFE/RL podarilo skontaktovať niektorých ich príbuzných a dozvedieť sa viac o osudoch padlých žoldnierov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok