V Thajsku sa skončili parlamentné voľby. Priniesť môžu zmenu režimu

ta3 ČTK
14.5.2023 08:57

V Thajsku sa v nedeľu konali parlamentné voľby, ktoré by mohli priniesť zmenu režimu. Krajinu už deväť rokov vedie bývalý armádny generál Prajutch Čan-Oča, ktorý sa dostal k moci pri vojenskom prevrate.

V Thajsku sa skončili parlamentné voľby. Priniesť môžu zmenu režimu
TASR/AP

Prieskumy verejnej mienky pripisujú najväčšie šance na víťazstvo opozičnej Strane Thajcov, ktorá je spojená s miliardárskou rodinou Šinavatrov, a strane Budúcnosť vpred, ktorú podporujú hlavne mladí ľudia. Thajská armáda tvrdí, že bude výsledky volieb rešpektovať.

Volebné miestnosti sa uzavreli o 17:00 miestneho času (12:00 SELČ) a volebná komisia predpovedala, že účasť by mohla byť rekordná, okolo 80 percent. Prvé výsledky sú očakávané v podvečer miestneho času (popoludní SELČ), napísala agentúra AP.

Strana Thajcov a jej predchodcovia vyhrali všetky voľby za posledných 20 rokov. Strana ale potrebuje získať veľké množstvo hlasov, aby sa neopakovala situácia z roku 2019, keď síce zvíťazila, kvôli volebným zákonom spísaným juntou ale nakoniec vládu vytvoriť nemohla.

Voliči v parlamentných voľbách rozhodovali o obsadení 500 kresiel dolnej komory parlamentu, 250-členný senát je nevolený a jeho členov vymenovala vojenská vláda. Budúceho premiéra vyberú v júli členovia oboch parlamentných komôr. Ak by Prajutcha Čan-Oču podporil celý senát, rovnako ako v posledných voľbách z roku 2019, stačilo by mu na znovuzvolenie premiérom 126 hlasov dolnej komory.

Na čele Strany Thajcov stojí 36-ročná Petongtán Šinavatrová, najmladšia dcéra expremiéra Tchaksina Šinavatru. Ten, podobne ako jeho sestra a bývalá premiérka Jinglak Šinavatrová, žije v súčasnej dobe v dobrovoľnom exile, aby sa vyhol trestu väzenia, ktorému čelí kvôli obvineniam zo zneužitia moci. Obaja politici boli zvrhnutí pri prevratoch a tvrdia, že sú tieto obvinenia politicky motivované.

"Ľudia potrebujú zmenu," vyhlásila Petongtán Šinavatrová, keď vhodila do urny hlasovací lístok, a dodala, že verí v jasné víťazstvo svojej strany.

V prieskumoch verejnej mienky si v posledných týždňoch dobre viedla aj strana Budúcnosť vpred, na čele ktorej stojí podnikateľ Pita Limdžarenrat. Strana presadzuje progresívnu politiku, chce okrem iného ukončiť povinnú vojenskú službu a zmeniť prísny zákon o urážke kráľovského majestátu, ktorý býva podľa kritikov zneužívaný na umlčovanie disentu.

S mocnou armádou sú spojené dve strany. Súčasný premiér Prajutch Čan-Oča, ktorý čelí kritike kvôli zlému stavu ekonomiky a autoritárskej vláde, stojí na čele novej konzervatívnej Strany zjednoteného thajského národa. Ďalšiu stranu vedie bývalý armádny generál a podpredseda vlády Pravit Vongsuvan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok