Zelenskyj nechce rokovať s Putinom. Jeho podpora ochabne, chýba len málo, tvrdí

ta3 čtk
13.5.2023 20:31

Volodymyr Zelenskyj uviedol, že pápežovi predstavil ukrajinský plán na dosiahnutie mieru. "Vojna je na Ukrajine a plán musí byť ukrajinský. Máme veľký záujem na tom angažovať Vatikán do nášho návrhu na mier," povedal pri rozhovore s talianskou televíziou RAI. Oznámil aj to, že nemá záujem rokovať s Vladimirom Putinom.

Zelenskyj nechce rokovať s Putinom.
TASR/AP

Spravodlivý mier

Vatikán už skôr oznámil svoju mierovú misiu ohľadom konfliktu na Ukrajine bez toho, aby o nej zverejnil ďalšie detaily. "So všetkou úctou k Jeho svätosti, nepotrebujeme sprostredkovateľa, potrebujeme spravodlivý mier," dodal Zelenskyj.

"Navyše som požiadal o odsúdenie ruských zločinov na Ukrajine. Nedá sa totiž klásť na rovnakú úroveň obeť a agresora," napísal Zelenskyj na Twitteri po stretnutí s pápežom. Dodal, že je pápežovi vďačný za pozornosť, ktorú venuje "tragédii miliónov Ukrajincov". V rozhovore v talianskej televízii uviedol, že požiadal pápeža, aby "vyvinul nátlak na Rusko" ohľadom deportovaných ukrajinských detí. Tých je podľa Zelenského najmenej 19-tisíc, skutočný počet môže byť aj mnohonásobne vyšší. Ochotu pomoci v tejto otázke pápež František oznámil už na konci apríla.

"Obaja sa zhodli na potrebe pokračovať s humanitárnymi činnosťami na podporu obyvateľstva," povedal po rokovaní vatikánsky hovorca Matteo Bruni. Podľa neho pápež zdôraznil "naliehavú potrebu činov ľudskosti voči najzraniteľnejším ľuďom, nevinným obetiam konfliktu". Pápeža sa za dosiahnutie mieru na Ukrajine neustále modlí k bohu, dodal Bruni.

Pápež František opakovane kritizuje vojnu na Ukrajine a vyzýva ku koncu bojov. Len výnimočne označuje Rusko za agresora. Pápež už skôr vysvetlil, že tak robí kvôli diplomatickým ohľadom. Pri veľkonočnom posolstve Urbi et orbi (Mestu a svetu) František prosil boha, aby pomohol "milovanému ukrajinskému ľudu na ceste k mieru" a aby osvietil "veľkonočným svetlom ruský ľud".

Chýba len málo

František ukrajinskému prezidentovi poďakoval za návštevu, ktorú Zelenskyj označil za veľkú poctu. Rozhovor trval 40 minút, čo je podľa televízie RAI nadpriemerná dĺžka. Pápež daroval ukrajinskému prezidentovi malú sošku s podobou olivovej ratolesti, čo je jeden zo symbolov mieru. Zelenskyj pápežovi odovzdal ikonu Panny Márie namaľovanej na nepriestrelnej veste. Ukrajinský prezident prišiel do Vatikánu vo svojom obvyklom oblečení - vo vojenských nohaviciach a mikine.

V televízii RAI Zelenskyj tiež uviedol, že nie je ochotný rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Jediným riešením je podľa neho protiofenzíva. "Až budeme na hranici s Krymom, tak podpora Putinovi v Rusku ochabne a on bude musieť hľadať nejaké východisko. Chýba len málo," uviedol.

Zelenskyj pred rokovaním vo Vatikáne hovoril aj s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellou a talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Obaja talianski predstavitelia vyjadrili Zelenskému a Ukrajine plnú podporu. Meloniová tiež sľúbila ukrajinskému prezidentovi ďalšie dodávky zbraní. Hlava katolíckej cirkvi sa tiež kriticky vyjadrovala k dodávkam zbraní, ktoré Ukrajina dostáva od západných štátov.

Zelenskyj naposledy rokoval s pápežom pred začiatkom ruskej invázie. Od konca februára roku 2022, kedy začala vojna, s pápežom rokoval po telefóne. Kyjev pozval pápeža na návštevu Ukrajiny. Na konci apríla rokoval vo Vatikáne ukrajinský premiér Denis Šmyhal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok