FOTO: Zelenskyj pricestoval do Ríma, stretol sa aj s pápežom. V nedeľu navštívi Nemecko

TA3/ čtk, TASR
13.5.2023 07:23

Ukrajinský prezident sa v sobotu stretol v Ríme s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou aj s prezidentom Sergiom Mattarellom. Podľa agentúry AP dostal od nich prísľuby o pokračovaní vojenskej, finančnej a ďalšej pomoci Ukrajine v boji proti ruskej agresii, a to v krátkodobom aj dlhodobom horizonte. Zelenskyj nevynechal ani návštevu pápeža Františka.

Stretnutie s premiérkou

Premiérka Meloniová opäť apelovala na Rusko, aby ukončilo svoju agresiu a stiahlo vojská z ukrajinského územia. "Mier nastane len vtedy, ak Rusko ukončí nepriateľské akcie," povedala podľa agentúry ANSA.

"Podporujeme diplomatické riešenie konfliktu. Podporujeme 10-bodový plán prezidenta Zelenského. A uznávame legitímne európske ašpirácie Ukrajiny, ktorá je predsunutou základňou európskej bezpečnosti," povedala Meloniová po 70-minútovom stretnutí so Zelenským, ktoré prebehlo za zatvorenými dverami. Pred začiatkom schôdzky sa obaja politici objali.

Podobné slová podpory si ukrajinský prezident predtým vypočul aj na stretnutí so Sergiom Mattarellom v prezidentskom paláci. "Sme plne na vašej strane," povedal mu taliansky prezident. Podľa zdrojov z talianskej prezidentskej kancelárie Mattarella ubezpečil Zelenského, že Taliansko bude naďalej - v krátkodobom aj dlhodobom horizonte - poskytovať Ukrajine vojenskú, finančnú aj humanitárnu pomoc, ako aj podporu pri rekonštrukcií vojnou zničených oblastí.

Od začiatku vojny už Taliansko venovalo na pomoc Ukrajine zhruba miliardu eur. Podľa správ talianskych médií bolo v rámci bezpečnostných opatrení počas Zelenského návštevy uzavreté nebo nad Rímom a na výškových budovách sa rozmiestnili policajní ostreľovači. Po Mattarellovi a Meloniovej Zelenskyj absolvoval vo Vatikáne stretnutie s pápežom Františkom. S ním sa už predtým stretol vo Vatikáne v roku 2020 a od začiatku ruskej invázie si niekoľkokrát telefonovali.

Stretnutie s Mattarellom

Taliansko plne podporuje Ukrajinu v jej odpore proti ruskej invázii, povedal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému jeho taliansky náprotivok Sergio Mattarella na úvod ich stretnutia v Kvirinálskom paláci. Informovali o tom talianske médiá. "Je mi cťou, že ste prišli do Ríma," povedal Mattarella Zelenskému v prejave, ktorý odvysielala talianska televízia. "Požiadal som o opätovné stretnutie s vami po našom rozhovore pred rokmi. V tomto odlišnom stave vecí sme plne na vašej strane," dodal.

Do Ríma priletel Zelenskyj v sobotu ráno. Na letisku Ciampino ho privítal šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani. Pri ceste k prezidentskému palácu míňala Zelenského kolóna skupinky s ukrajinskými vlajkami. Jedna osoba držala v ruke nápis odsudzujúci Rusko. Zelenskyj, ktorého lietadlo nad talianskym vzdušným priestorom sprevádzali stíhačky, mal byť pred cestou do Nemecka aj hosťom populárnej talianskej televíznej talk show.

Pôjde aj do Nemecka

Volodymyr Zelenskyj pricestuje v nedeľu na návštevu Nemecka, kde sa stretne s tamojšími predstaviteľmi. S odvolaním sa na oficiálne zdroje o tom informovali agentúry DPA a AFP. Podľa DPA si Zelenskyj počas nedeľňajšej návštevy prevezme v mene ukrajinského ľudu prestížnu Cenu Karola Veľkého. Pôjde o prvú Zelenského návštevu v Nemecku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Program Zelenského návštevy zatiaľ nebol zverejnený. Nie je jasné ani to, či pricestuje do Nemecka už v sobotu večer, alebo až v nedeľu. Vládne zdroje potvrdili Zelenského nedeľňajšiu návštevu v Nemecku po tom, ako nemecké ministerstvo obrany v sobotu ohlásilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,7 miliardy dolárov. Dodávky budú okrem iného obsahovať 20 ďalších bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov Leopard 1 a štyri systémy protivzdušnej obrany Iris-T-SLM. 

O Zelenského možnej ceste do Nemecka sa hovorilo už od začiatku mája. Nemecké bulvárne noviny B.Z. vtedy napísali, že polícia v Berlíne sa pripravuje na návštevu ukrajinského prezidenta, ktorá by sa mala uskutočniť 13. a 14. mája.

Berlínska polícia začala v tejto súvislosti vyšetrovať únik utajovaných informácií, ktoré podľa neho obsahoval článok nemeckých novín. Na zverejnenú informáciu s nevôľou reagoval aj Kyjev.

Zelenskyj sa poďakoval pápežovi

Ukrajinský prezident absolvoval približne 40-minútové stretnutie s pápežom Františkom vo Vatikáne. Informovali o tom tlačové agentúry ANSA a AP. Zelenskyj podľa vlastných slov s pápežom hovoril aj o ukrajinských deťoch deportovaných do Ruska.
Pápež pred začiatkom súkromnej audiencie poďakoval Zelenskému, že zavítal do Vatikánu. "Je to pre mňa veľká česť," reagoval ukrajinský prezident.

"Som vďačný za osobnú pozornosť, ktorú (pápež) venuje tragédii miliónov Ukrajincov. Hovoril som o desaťtisícoch deportovaných ukrajinských detí. Musíme vynaložiť všetko úsilie na to, aby sme ich dostali naspäť domov," napísal Zelenskyj po schôdzke s pápežom na Twitteri. Podľa vlastných slov tiež vyzval na odsúdenie ruských zločinov na Ukrajine a hovoril o ukrajinskom mierovom pláne na ukončenie vojny.

Hlava katolíckej cirkvi venovala svojmu hosťovi malú skulptúru predstavujúcu olivovú ratolesť ako symbol mieru. Zelenskyj zase obdaril pápeža mariánskou ikonou namaľovanou na zvyšku nepriestrelnej vesty. V apríli sa s Františkom stretol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Podľa vlastných slov vtedy požiadal pápeža, aby pomohol vrátiť do vlasti ukrajinské deti nelegálne deportované do Ruska. V sobotňajšom vyhlásení Vatikánu sa táto problematika nespomína. 

Podľa vyhlásenia Vatikánu obaja muži hovorili "o humanitárnej a politickej situácii (na Ukrajine) vyvolanej pokračujúcou vojnou". Obaja sa zhodli na "potrebe pokračovania humanitárneho úsilia" na pomoc obyvateľom postihnutým vojenským konfliktom.

Pápež podľa vyhlásenia ubezpečil Zelenského o svojich pokračujúcich modlitbách za mier na Ukrajine. "Pápež obzvlášť zdôraznil potrebu humanitárnych gest voči najviac ohrozeným ľuďom, nevinným obetiam konfliktu," uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu. Pred Zelenského príchodom do Vatikánu polícia presunula turistov na jednu stranu Námestia svätého Petra, aby tadiaľ mohla prejsť kolóna vozidiel s ukrajinským prezidentom.

Agentúra AFP pripomína, že pápež František opakovane vyzýva na ukončenie vojny na Ukrajine, pričom sa ponúkol, že by sa mohol pokúsiť sprostredkovať ukončenie bojov s Moskvou. Tieto jeho snahy však zatiaľ navonok nepriniesli žiadne výsledky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok