Ukrajina vykonala úspešný protiútok pri Bachmute, potvrdili americkí analytici

TA3 ČTK
13.5.2023 08:47

Ukrajinská armáda zaznamenala úspechy v protiútokoch proti ruským silám severozápadne od mesta Bachmut, o ktorý sa v posledných týždňoch vedú najväčšie boje. Vo svojej pravidelnej správe to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny.

Ukrajina vykonala úspešný protiútok pri Bachmute, potvrdili americkí analytici
TASR/AP

Odkázal pritom na videozábery z piatku, ktoré ukazujú ruských vojakov utekajúcich pred ukrajinskou delostreleckou paľbou na južnom brehu Berchivskej nádrže asi štyri kilometre severozápadne od Bachmutu. "Tieto zábery potvrdzujú tvrdenia mnohých ruských blogerov, podľa ktorých ukrajinské sily postúpili severozápadne od Bachmutu v oblasti medzi Bohdanivkou a Berchivkou," píše v zhrnutí Inštitút pre štúdium vojny. Videonahrávka zachytávajúca ústup ruských vojakov bola podľa ISW overená pomocou geolokácie.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v piatok uviedla, že ukrajinská armáda postúpila pri Bachmute o dva kilometre. Šéf žoldnierskej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny Jevgenij Prigožin v piatok vyhlásil, že jeho bojovníci kontrolujú 95 percent Bachmutu a pokračujú v útokoch s cieľom mesto kompletne dobyť. Zopakoval zároveň svoje skoršie tvrdenie, že jednotky pravidelnej ruskej armády utekajú z pozícií na krídlach bachmutského frontu a ruská obrana sa tam podľa neho rúca.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom zhrnutí uviedol, že ukrajinská armáda v piatok odrazila 47 nepriateľských útokov v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku. Centrom bojov zostávajú podľa neho mestá Bachmut a Marjinka.

"Nepriateľ nepretržite útočil na mesto Bachmut a neúspešne sa snažil postupovať smerom k dedinám Vasylivka, Grygorivka a Stupočky. Boje o Marjinku pokračovali priamo v meste Marjinka a jeho bezprostrednom okolí," povedal ukrajinský generálny štáb.

Ukrajina postupuje pozdĺž frontu

Jednotky ukrajinskej armády postupujú pozdĺž častí frontovej línie proti ruským silám blízko východoukrajinského mesta Bachmut, uviedol v sobotu na sociálnych sieťach vysokopostavený veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj. Informuje o tom agentúra AFP.

"Naši vojaci postupujú vpred v niektorých oblastiach frontovej línie a nepriateľ prichádza o vybavenie i ľudí," spresnil s tým, že obranná operácia v Bachmute pokračuje.

Nemecké ministerstvo obrany medzitým v sobotu ohlásilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,7 miliardy dolárov, pripomína DPA. Dodávky budú okrem iného obsahovať 20 ďalších bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov Leopard 1 a štyri systémy protivzdušnej obrany Iris-T-SLM.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podľa DPA diskutoval o ďalších dodávkach zbraní Kyjevu aj so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom. "Veľkú pozornosť som venoval dôležitosti poskytnutia Ukrajiny F-16 a krokom potrebným na začatie výcviku ukrajinských pilotov," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok