Kyjev odmieta mierovú misiu Vatikánu. Pápež o nej rokoval aj s Orbánom, Moskva o nej vraj nevie

ta3 tasr čtk
2.5.2023 10:00

Ukrajina odmieta mierovú misiu Vatikánu, o ktorej počas návštevy Budapešti rokoval minulý piatok pápež František aj s premiérom Viktorom Orbánom. Informuje o tom server mandiner.hu. Moskva v tejto súvislosti uviedla, že o misii nemá žiadne informácie.

Server cituje stanicu Sky News, pre ktorú nemenovaný zdroj blízky úradu ukrajinského prezidenta komentoval tvrdenia Františka o tom, že sa pracuje na mierovej "misii". Na otázku, či počas víkendových rozhovorov v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom alebo so zástupcom ruskej pravoslávnej cirkvi v Maďarsku hovoril o mierových iniciatívach, však neuviedol žiadne podrobnosti.

"Som pripravený urobiť čokoľvek," odpovedal pápež počas návratu z Maďarska do Ríma a uviedol: "Prebieha misia, ktorá nie je verejná. Keď bude verejná, budem o nej hovoriť." Pre stanicu BBC uvedený zdroj v tejto súvislosti povedal: "Ukrajinský prezident (Volodymyr) Zelenskyj nesúhlasil s takýmito diskusiami v mene Ukrajiny. Ak prebiehajú rokovania, dejú sa bez nášho požehnania, bez nášho vedomia."

Vyjadrenia, ktoré zazneli z úst pápeža Františka počas jeho víkendovej návštevy v Budapešti, boli dokonale v súlade s túžbou maďarskej vlády po mieri. Vyhlásil to v utorok hovorca kabinetu Zoltán Kovács, s odvolaním sa na server atv.hu.

Kovács na tlačovej konferencii podotkol, že v uplynulých desiatich rokoch sa vytvoril nový model spolupráce štátu a cirkvi, v rámci ktorého sú oba subjekty v partnerskej úlohe. "Tri dni pápežskej návštevy boli toho dobrým príkladom," konštatoval.

"Napriek nekalým snahám medzinárodnej tlače rezonovalo z pápežových myšlienok vyjadrenie túžby po mieri," zdôraznil hovorca vlády, podľa ktorého František spomenul mier v šiestich zo svojich prejavov. "Slová pápeža dokonale rezonovali aj s postojom maďarskej vlády k tradičnej rodine a k tradičným rodovým úlohám," dodal Kovács. 

Moskva tvrdí, že nič nevie

Moskva nevie nič o vatikánskej mierovej misii týkajúcej sa Ukrajiny, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Pápež František novinárom povedal, že Vatikán je pripravený pomôcť s návratom ukrajinských detí z Ruska. Spomenul tiež zapojenie Vatikánu do "mierovej misie". Žiadne ďalšie podrobnosti ale hlava katolíckej cirkvi k veci neuviedla.

"Moskva nemá o tejto iniciatíve žiadne informácie," citovala agentúra Reuters Peskova. Pápež tiež novinárom povedal, že je pripravený pomôcť s návratom ukrajinských detí, ktoré Rusko počas tejto vojny odviezlo z Ukrajiny. Moskva to označuje za humanitárnu misiu na ochranu ukrajinských sirôt a opustených detí, Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu ale podozrieva v tejto súvislosti Rusko z únosov. 

O pomoc s návratom ukrajinských detí z Ruska požiadal podľa AP pápeža pri stretnutí 27. apríla vo Vatikáne ukrajinský premiér Denys Šmyhal, ktorý znovu pozval hlavu katolíckej cirkvi na návštevu Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok