Cez Slovensko môžu opäť prevážať agroprodukty z Ukrajiny. V obchodoch si ich však nekúpite

ta3/TASR
12.5.2023 13:35

Pri dovoze agroproduktov z Ukrajiny na Slovensko platí už len legislatíva EÚ. Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý na piatkovom rokovaní schválila dočasne poverená vláda.

Cez Slovensko môžu opäť prevážať agroprodukty z Ukrajiny. V obchodoch si ich však nekúpite
TASR - Roman Hanc (ilu)

Slovenský zákaz dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny alebo pôvodom z Ukrajiny na územie SR a zavedenie osobitného režimu tranzitu zásielok agroproduktov cez územie Slovenska sa formálne ruší. "V tejto oblasti platí už len legislatíva EÚ," potvrdil Andrej Wallner z odboru komunikácie MPRV.

Opatrenia Európskej komisie vstúpili do platnosti 2. mája a potrvajú do 5. júna. Počas tohto obdobia môžu byť semená pšenice, kukurice, repky a slnečnice s pôvodom na Ukrajine naďalej uvádzané do voľného obehu v celej EÚ okrem piatich členských štátov v jej susedstve - Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Ukrajinské produkty môžu cez tieto krajiny aj naďalej prúdiť prostredníctvom spoločného colného tranzitného postupu alebo môžu byť prepravované na územia mimo EÚ.

Bulharsko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa zároveň zaviazali zrušiť nedávno prijaté jednostranné opatrenia týkajúce sa pšenice, kukurice, repky a slnečnice, ale tiež akýchkoľvek iných produktov pochádzajúcich z Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok