EÚ zakázala dovoz štyroch agroproduktov z Ukrajiny do piatich krajín vrátane Slovenska

2.5.2023 20:12

Európska komisia (EK) v utorok dočasne zakázala dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien z Ukrajiny. Ide o reakciu na vážne logistické problémy, ktoré sa vyskytli v piatich členských štátoch vrátane Slovenska.

obilie pšenica žatva 1140 px (TASR)
TASR

Opatrenia vstúpili do platnosti 2. mája a potrvajú do 5. júna. Počas tohto obdobia môžu byť semená pšenice, kukurice, repky a slnečnice s pôvodom na Ukrajine naďalej uvádzané do voľného obehu v celej EÚ okrem piatich členských štátov v jej susedstve: Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Ukrajinské produkty môžu cez tieto krajiny aj naďalej prúdiť prostredníctvom spoločného colného tranzitného postupu alebo môžu byť prepravované na územia mimo Únie.

Bulharsko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa zároveň zaviazali zrušiť nedávno prijaté jednostranné opatrenia týkajúce sa pšenice, kukurice, repky a slnečnice, ale tiež akýchkoľvek iných produktov pochádzajúcich z Ukrajiny.

Nové opatrenia riešia obavy poľnohospodárov v členských štátoch susediacich s Ukrajinou, ale majú zároveň pomôcť Ukrajine vyvážať agroprodukty aj počas vojnového stavu. Tieto komodity sú podľa Komisie dôležité pre zásobovanie sveta a udržanie nízkych cien potravín.

Utorňajšie opatrenia budú doplnené finančnou podporou pre poľnohospodárov v uvedených piatich členských štátoch a ďalšími opatreniami na uľahčenie tranzitu ukrajinského obilia cez koridory solidarity do iných členských štátov a tretích krajín.

Komisia je pripravená v prípade potreby tieto preventívne opatrenia predĺžiť aj po 5. júni. Zároveň avizovala, že vyhodnotí situáciu na trhu EÚ aj pri iných citlivých produktoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok