Vagnerovcov pochovávajú ďaleko od ľudí. O niektorých rodiny ani netušia, že sú mŕtvi

ta3/KG
15.5.2023 06:00

Od ruskej invázie na Ukrajinu ubehlo viac ako 14 mesiacov. Jedny z najťažších bojov prebiehajú v okolí mesta Bachmut, kde zohráva kľúčovú rolu ruská žoldnierska skupina vagnerovcov. Šéf skupiny Jevgenij Prigožin neraz vyzdvihol hrdinstvo svojich vojakov. Mnohí z nich sa však konca vojny nedožili, rovnako tak ani dôstojnej poslednej rozlúčky v kruhu najbližších.

Vagnerovcov pochovávajú ďaleko od ľudí. O niektorých rodiny ani netušia, že sú mŕtvi
reprofoto RFE/RL

Bol neustále opitý

Podľa súdnych záznamov Aleksandr Skalejuš, obyvateľ juhozápadného mesta Orenburg, zastavil v júni 2020 okoloidúceho a ukradol mu mobilný telefón. Neskôr predal telefón taxikárovi za 1200 rubľov (približne 15 eur). Polícii trvalo takmer rok, kým ho našli a zadržali.

Na súde sa Skalejuš údajne priznal a svoj čin oľutoval. Dňa 30. júna 2022 ho súd uznal vinným a odsúdil na jeden rok väzenia, berúc do úvahy aj skoršie odsúdenie za lúpež a krádež.

"Nikto z našich príbuzných s ním nechcel byť v kontakte," povedala pre RFE/RL jeho dcéra. "Neustále mal problémy so zákonom. Bol neustále opitý. Neviem, čo vám mám povedať. Nepracoval. Veľa pil. Zmizol v roku 2020 a to je všetko, čo viem." Skalejuš bol na sociálnych sieťach aktívny do marca 2022. Jeho odvolanie bolo zamietnuté 25. augusta. Podľa hrobu bol zabitý na Ukrajine 19. novembra 2022.

Po rozhovore s RFE/RL Nadežda Skalejušová kontaktovala Vagnerovu skupinu s cieľom získať informácie o svojom otcovi. Predstaviteľ vagnerovcov jej ale sarkasticky odvetil, aby úmrtný list získala od novinára, ktorý jej povedal o úmrtí otca. Neskôr však ďalší predstaviteľ skupiny potvrdil, že jej otec je naozaj mŕtvy a sľúbil, že jej pošle jeho veci.

V boji len tri týždne

Hrob Michaila Skripkina v nikolajevskom cintoríne je jedným z mála, na ktorom je podobizeň. Pravoslávny kríž zdobí jeho oválna fotografia, na ktorej má oblečenú vojenskú uniformu z čias pôsobenia v ruskej armáde. Keď ho 27. októbra 2022 zabili, mal 32 rokov.

"Áno, to je môj brat," povedal Dmitrij Skripkin pre RFE/RL po tom, čo mu ukázali fotografiu hrobu. "Nevedel som, že je mŕtvy."

Hoci Dmitrij Skripkin nebol ochotný o tejto záležitosti ďalej hovoriť, jeho manželka Jekaterina Koltunovová s rozhovorom súhlasila. "Vedeli sme, že 1. októbra odišiel do vojny," povedala. "Už si odsedel polovicu svojho trestu, ale povedali mu, že ak bude ako vojak slúžiť šesť mesiacov, prepustia ho."

Dodala, že skutočnosť, že bol zabitý v boji len o tri týždne neskôr, naznačuje, ako zle sú Vagnerovi žoldnieri pripravení.

Koltunovová tvrdí, že Skripkina podporovala jeho teta, ktorá bola aktívne za vojnu, a predpokladá, že práve ona dodala fotografiu na náhrobný kameň. "Povedala mu, že všetci chlapci sa vrátia a že je tam dobrá mzda," hovorí Koltunovová. "Takže sa prihlásil."

V júli 2016, keď mal 25 rokov, si Skripkin vyzdvihol zapečatený balíček obsahujúci tri mobilné telefóny. Neskôr na súde vypovedal, že netušil, že v taške, ktorá bola prelepené lepiacou páskou, je aj 14 gramov heroínu. 

Taxíkom sa odviezol k budove nápravného zariadenia v meste Samara. Pred zariadením ho však zadržali strážcovia, ktorí tvrdili, že mal v úmysle prehodiť balíček cez múry väznice. V tom čase bol údajne značne opitý. Skripkin na súde vypovedal, že mu zavolal priateľ, ktorý si odpykával trest vo väzení a požiadal ho, aby mu pomohol prepašovať telefóny výmenou za peniaze. Akékoľvek vedomosti o drogách poprel.

Napriek tomu ho súd v Samare 31. októbra 2016 odsúdil za pokus o pašovanie drog veľkého rozsahu a odsúdil ho na 10 rokov a jeden mesiac väzenia. Sudca zohľadnil skutočnosť, že keď Skripkin spáchal trestný čin, bol len päť dní po začatí dvojročného podmienečného trestu za krádež.

"Misha naozaj chcel slúžiť v armáde, aby všetkým ukázal, že je tvrdý," povedala Koltunovová. "Predtým bol v armáde v Lipecku. Vrátil sa celkom normálny. Bol veľmi milý a veľkorysý. Nemal vlastnú rodinu. Dobrý chlapec. Neviem, čo viac povedať. Plánoval sa vrátiť do armády - sľúbili mu, že mu dajú byt. Ale potom hlúpo skončil vo väzení," dodala.

Koltunovová neskôr pre RFE/RL povedala, že ona a jej manžel boli v kontakte s Vagnerovou skupinou v snahe potvrdiť smrť jej švagra a získať úmrtný list.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok