Kolíková si myslí, že Taraba chce návrhom na zmenu paragrafu 363 pomôcť obvineným z korupcie

ta3/ Samuel Drozda
11.5.2023 21:23

Paragraf 363 sa rušiť nebude. Naopak, poslanci ho môžu ešte posilniť. Umožniť to má návrh Tomáša Tarabu, ktorý podporujú Sme rodina aj Smer-SD. Proti je SaS a Demokrati. Prečo prichádza s týmto návrhom práve teraz? Hosťami Témy dňa boli Mária Kolíková (SaS) a Tomáš Taraba (Život-NS).

sdh_2.jpg
TA3

„Snažíte sa navodiť u ľudí, aby sa naďalej vyhrážali mne a mojej rodine,“ bránila sa Kolíková. „Áno, stane sa, že niekto umrie,“ pokračovala. „Tej osobe bola poskytnutá maximálna zdravotná starostlivosť,“ doplnila Kolíková. Tarabu označila za nechutného a vyzvala ho, aby prestal klamať. „Ja sa nezbavujem zodpovednosti, hovorím iba, že to je klamstvo, ktoré vyvoláva hnev, ktorý vedie k útokom na moju rodinu,“ uviedla. Taraba ju označil za precitlivenú.

„To je dôvod prečo máme Ústavný súd,“ uviedla Kolíková o rozhodnutiach, ktoré spomínal Taraba. Podľa nej tieto rozhodnutia znamenajú, že systém funguje. „Tak je nastavený systém, aby tu takáto možnosť bola,“ pokračovala. „Sú aj prípady, kedy nejakým spôsobom rozhodol Ústavný súd a keď ste sa obrátili na Európsky súd pre ľudské práva, tak rozhodol inak,“ dodala bývala ministerka.

Čo robí Tarabov návrh?

Taraba nevedel vysvetliť, ako by jeho návrh zmenil situáciu, ktorá viedla k sedemnástim rozhodnutiam ÚS. Rada prokurátorov podľa stanoviska považuje Tarabov návrh za neprimeraný. „Toto stanovisko je dôkazom, že tí páni si pomýlili, že nie sú politici,“ myslí si Taraba. „My sme zákonodarný orgán,“ dodal.

„Prístup pána poslanca je, že nemusíme vyšetrovať nič a ľudí necháme, nech páchajú zločiny,“ vyhlásila Kolíková. Podľa nej by generálny prokurátor nemal skúmať zákonnosť. „Zbytočne to vytvára ďalšiu obštrukciu,“ uviedla. „Každý, kto sa pozrie na zákon, má na neho iný názor,“ vysvetlila. „Koľko právnikov, toľko názorov,“ dodala.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok