Predĺženie dohody o ukrajinskom obilí visí na vlásku. Rozhovor je konštruktívny, tvrdí Ankara

ta3 čtk
11.5.2023 15:53

Zástupcom Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN sa dnes nepodarilo dojednať predĺženie dohody o preprave poľnohospodárskych komodít z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Dohodli sa ale na pokračovaní rozhovorov, informovalo turecké ministerstvo obrany. Podľa neho rozhovory zaznamenali "pozitívny a konštruktívny vývoj", napísala agentúra Reuters. Platnosť terajšej dohody končí za týždeň.

V Istanbule rokovali zástupcovia OSN a tiež námestníci ministrov obrany Ruska, Ukrajiny a Turecka. Podľa Ankary budú rokovania pokračovať na technickej úrovni. Moskva dlhodobo tvrdí, že nie je napĺňaná tá časť dohody, ktorá počíta s odstránením prekážok pre vývoz ruských potravín a hnojív. Odmieta súhlasiť s predĺžením platnosti dohody, pokiaľ nebudú uspokojené jej požiadavky. Kyjev chce, aby bola platnosť dohody predĺžená na dlhšiu dobu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry Reuters odmietol vývoj rokovaní o obilnej dohode komentovať. Nevylúčil však, že by vo veci mohli po telefóne rokovať ruský prezident Vladimír Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Dohodu umožňujúcu vývoz miliónov ton obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko, Ukrajina a Rusko podpísali vlani v júli. Ukrajina sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii, súčasťou vojenských operácií bolo pôvodne aj zablokovanie ukrajinských čiernomorských prístavov. Tento rok v marci sa podarilo dojednať predĺženie dohody. Ukrajina tvrdila, že bude predĺžená o 120 dní, Rusko ale trvalo na tom, že len o 60 dní, teda do 18. mája.

Dohoda od vlaňajšieho júla umožnila vývoz zhruba 30 miliónov ton potravín z ukrajinských prístavov, ktoré predtým vojna vyvolaná Ruskom uzavrela. Podľa OSN to prispelo k zníženiu svetových cien potravín a pomohlo predovšetkým mnohým rozvojovým krajinám. Práve do nich značná časť ukrajinského obilia smeruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok