Chceli byť najlepšími, skončili najneobľúbenejší. Aká bola Hegerova vláda očami politológov?

ta3/Henrieta Mihalková
12.5.2023 18:00

Premárnená šanca, chaos, postupný úpadok. Aj takto si podľa politológov bude verejnosť pamätať vládu Eduarda Hegera, ktorá od takmer ústavnej podpory v parlamente prešla do totálneho rozkladu. Premiér, podobne ako kedysi Iveta Radičová, narazil na fakt, že "len slušnosť" nestačí a potrebuje aj politickú silu. Čo pozitívne Hegerova vláda priniesla, a čo po sebe zanechá, odpovedala trojica politológov - Darina Malová, Jozef Lenč a Branislav Dolný.

Hegerova vláda očami politológov
TASR/Jaroslav Novák

Jozef Lenč
Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave

Eduard Heger pôsobil vo funkcii premiéra viac ako dva roky. Ako sa bude o jeho vláde písať v učebniciach dejepisu? Ktoré udalosti sa s ňou budú navždy spájať?

Ako o premárnenej šanci. Ako vláde, ktorá chcela byť najlepšou v dejinách a skončila ako najneobľúbenejšia v dejinách. Rozhodne to budú tri trápne konce vlád - po akcii Sputnik (marec 2021), po vytrhnutí demisie Matovičom z rúk pracovníka kancelárie prezidentky (december 2022) a po prosíkaní dočasne povereného premiéra Hegera v televíznom vystúpení, v ktorom žiadal prezidentku, aby mu nebrala poverenie byť premiérom (máj 2023). Udalosťami, ktoré determinovali vládu Eduarda Hegera, boli krízy, chaos a trápnosť.

Aké pozitíva priniesla vláda Eduarda Hegera?

Udržala naše zahranično-politické ukotvenie, ktoré na konci výkonu funkcie premiéra spochybňoval Igor Matovič. Ukázala spojencom, že je možné sa na nás v krízach spoľahnúť. Dokázala, napriek krízam, chaosu a trápnosti pripraviť plán obnovy a odolnosti a dokonca časť z neho aj pretaviť do konkrétnych politík.

Odchádzajúci premiér sa minulý týždeň ospravedlnil verejnosti za chyby. Vo funkcii sa celkovo prezentoval ako nekonfliktný politik. Uškodila mu táto vlastnosť? Sypal si niektorý z doterajších predsedov vlád takto popol na hlavu?

Ex-post sa niektorý z bývalých premiérov posťažoval, že robil chyby - veď aj Vladimír Mečiar vo svojom pamätnom lúčení sa v televízii spomenul, že chyboval. O chybách hovoril aj Mikuláš Dzurinda a aj Robert Fico raz priznal, že neurobil dobré rozhodnutie, v každom prípade to nebolo v čase, keď sa snažili udržať si moc, o ktorú kvôli svojim chybám v tom čase prišli. Eduard Heger sa priznal, že spôsobil chaos a žiadal pani prezidentku, aby mu dala šancu s tým chaosom niečo robiť. Hoc dovtedy s ním nič nerobil. To, ako robil politiku, mu jednoznačne uškodilo a tiež to, ako nedôstojne prosil, aby mu nebrali funkciu premiéra.

V akom stave podľa vás odovzdá Eduard Heger Slovensko úradníckej vláde?

V stave vysokej nedôvery verejnosti v inštitút Vlády Slovenskej republiky. V stave rozpracovaných, no nedokončených dôležitých súčastí plánu obnovy. V stave extrémnej polarizácie, ku ktorej prispel (a stále prispieva) aj Eduard Heger.

Stabilizuje podľa vás úradnícka vláda krajinu?

Šanca existuje vždy. Na rozdiel od Hegerovej vlády má k tomu osobnostné predpoklady a šancu, keďže nebude zaťažená politickými konfliktami jej predchodkyne. Samozrejme, bude to mať veľmi ťažké, keďže dvaja spojenci v rozvracaní demokracie (Robert Fico a Igor Matovič) urobia všetko pre to, aby sa jej to nepodarilo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok