Chceli byť najlepšími, skončili najneobľúbenejší. Aká bola Hegerova vláda očami politológov?

ta3/Henrieta Mihalková
12.5.2023 18:00

Premárnená šanca, chaos, postupný úpadok. Aj takto si podľa politológov bude verejnosť pamätať vládu Eduarda Hegera, ktorá od takmer ústavnej podpory v parlamente prešla do totálneho rozkladu. Premiér, podobne ako kedysi Iveta Radičová, narazil na fakt, že "len slušnosť" nestačí a potrebuje aj politickú silu. Čo pozitívne Hegerova vláda priniesla, a čo po sebe zanechá, odpovedala trojica politológov - Darina Malová, Jozef Lenč a Branislav Dolný.

Hegerova vláda očami politológov
TASR/Jaroslav Novák

Politológov sme sa pýtali:

  • ako sa zapísala Hegerova vláda,
  • aké pozitíva priniesla,
  • v akom stave odovzdá Heger vládu Ódorovi,
  • či úradnícka vláda stabilizuje situáciu.

Darina Malová
Univerzita Komenského v Bratislave

Eduard Heger pôsobil vo funkcii premiéra viac ako dva roky. Ako sa bude o jeho vláde písať v učebniciach dejepisu? Ktoré udalosti sa s ňou budú navždy spájať?

Predpokladám, že v učebniciach bude o tejto vláde len krátka zmienka, keďže aj samotné trvanie vlády bolo pomerne krátke, ale najmä problematické. Posledné mesiace sa už otvorene hovorilo o Hegerovej vláde ako o vláde chaosu a pod touto "značkou" sa asi zapíše aj do histórie. 

Na škodu veci môže byť, že vláda schválila niektoré reformy (nemocníc, národných parkov, justície a pod.), na ktoré Slovensko dlho čakalo, ale bolo to za cenu mnohých veľkých ústupkov parciálnym straníckym záujmom a lobistickým tlakom. Čiže aj pozitívne udalosti boli spojené s negatívnymi výsledkami. Samotné vládnutie bolo už od volieb veľmi chaotické. Navyše, aj posledné vystúpenie premiéra bolo nedôstojné. Slovo chaos sa zrejme bude už stále spájať s touto vládou.  

Aké pozitíva priniesla vláda Eduarda Hegera?

Ako som už uviedla, sú to niektoré reformy, ktoré parlament schválil.

Odchádzajúci premiér sa minulý týždeň ospravedlnil verejnosti za chyby. Vo funkcii sa celkovo prezentoval ako nekonfliktný politik. Uškodila mu táto vlastnosť? Sypal si niektorý z doterajších predsedov vlád takto popol na hlavu?

Nie, nepamätám si, aby sa niekto z politikov takto otvorene priznal k chybám a pokiaľ ide o jeho povahu človeka, ktorý nedokázal riešiť konflikty, tak je to práve táto vlastnosť, ktorú politici musia mať. Musia vedieť riešiť konflikty. Nemusí to byť vždy len nejakým búchaním do stola, ale aj vyjednávaním a hľadaním dohody a konsenzu. Tu však Heger narazil na skutočnosť, že podobne ako Iveta Radičová nemal za sebou politickú silu, teda silný poslanecký klub, ktorý by ho jednoznačne podporoval. Naopak, predseda OĽANO (pozn. red. Igor Matovič) robil všetko možné, aby mu jeho vládnutie znepríjemnil.

V akom stave podľa vás odovzdá Eduard Heger Slovensko úradníckej vláde?

V stave krízy, ale nie je to beznádejný stav, lebo kríza je vždy aj šancou. Nová vláda môže nielen vrátiť Slovensko k ako-tak racionálnemu rozpočtu, ale aj ochrániť verejné financovanie pred ďalším nezodpovedným plytvaním pred voľbami a zamerať sa na dôslednú implementáciu tých reforiem, ktoré sa doteraz podarilo schváliť. Implementácia bola totiž vždy veľkou slabinou politiky na Slovensku. Máme síce veľa dobrých zákonov, ale ich realizácia je často nedôsledná a v tom práve vidím príležitosť.

Stabilizuje podľa vás úradnícka vláda krajinu?

Ak sa jej podarí stabilizovať verejné financie, pripraviť dobrý rozpočet a pomôcť zvýšiť kvalitu života najmä ľuďom, ktorí si nedokážu pomôcť sami, tak určite áno.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok