Mesežnikov: Parlament nevysloví dôveru úradníckej vláde. Má však šancu upokojiť situáciu

ta3 čtk
11.5.2023 14:40

Budúca úradnícka vláda na Slovensku má šancu upokojiť situáciu v krajine, pretože nebude ovplyvnená straníckymi konfliktami, ktoré sprevádzali vzťahy v pôvodne štvorčlennej vládnej koalícii. ČTK to povedal prezident bratislavského mimovládneho Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Mesežnikov: Parlament nevysloví dôveru úradníckej vláde. Má však šancu upokojiť situáciu
TASR/Pavel Neubauer

"Úradnícka vláda by mohla byť stabilizujúci prvok. Je to mimoriadne riešenie. Miera funkčnosti vlády bude vyššia ako u tej doterajšej," uviedol Mesežnikov. Šéf IVO predpokladá, že slovenský parlament novej vláde dôveru nevysloví. 

Následne by prezidentka v súlade s ústavou kabinet odvolala a ponechala ho v úrade s obmedzenými právomocami až do vymenovania novej vlády. V tomto režime pracuje Hegerov kabinet od minulého decembra, keď mu snemovňa vyslovila nedôveru.

Odchod Hegera z čela vlády podľa Mesežnikova nepomôže zvýšiť preferencie jeho neparlamentnej strane Demokrati, do ktorej Heger tento rok v marci prestúpil napríklad s ministrom obrany Jaroslavom Nadom z hnutia OĽANO bývalého premiéra Igora Matoviča.

"Heger sa síce ukázal ako človek s pevnými predstavami o demokracii a zahraničnopolitickej orientácii, ale aj ako problematický manažér. Včas sa nedištancoval od svojho bývalého straníckeho šéfa Matoviča," povedal Mesežnikov.

Demokrati musia vytvoriť spoločnú kandidátku

Preferencie strany Demokrati sa podľa posledných sondáží pohybujú pod päťpercentnou hranicou, ktorej zdolanie vo voľbách je podmienkou pre zisk kresiel v parlamente. Podľa Mesežnikova jedinou šancou pre predstaviteľov Demokratov je vytvoriť spoločnú kandidátnu listinu so silnejším politickým subjektom.

Po posledných voľbách na Slovensku z konca februára 2020 sa moci v krajine ujala štvorčlenná vládna koalícia, ktorá mala v snemovni až ústavnú väčšinu. "Vládu od začiatku sprevádzali vnútorné problémy. Hlavným dôvodom konfliktov bol Matovič a jeho neschopnosť komunikácie s koaličnými partnermi," povedal Mesežnikov. Dodal, že prácu kabinetu poznamenali dôsledky epidémie choroby covid-19 a vojny na Ukrajine.

Matovič sa po presvedčivom volebnom víťazstve svojho hnutia stal premiérom, už po zhruba roku vo funkcii však kreslo ministerského predsedu v záujme riešenia krízy v koalícii opustil. Na čele vlády ho nahradil Heger. 

Konflikty medzi Matovičom a stranou SASKA však pokračovali a vlani v septembri vyvrcholili odchodom SASKY z vlády. Hegerov kabinet tak stratil väčšinu v snemovni, ktorá potom vláde vyslovila nedôveru. Následne Matovič, ktorý sa medzitým stal jedným z najmenej populárnych politikov krajiny, prišiel o funkciu ministra financií, ktorú zastával v Hegerovej vláde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok