Prezidentka v ta3: Zoznam mien úradníckej vlády je takmer kompletný. Na Fica plánuje podať trestné oznámenie

ta3/hm, am, pm, pv
11.5.2023 09:52

Zoznam nových ministrov úradníckej vlády je takmer kompletný, v prípade jedného mena je to ešte otvorené, uviedla v Tak takto?! na ta3 prezidentka Čaputová. Ako ďalej hlava štátu povedala, na možnosť zostavovať úradnícku vládu sa pripravovala od januára.

"Mám rád výzvy. Myslím si, že treba upokojiť situáciu, hovoriť kultivovane. Treba hľadať prieniky, a nie to, čo nás rozdeľuje," povedal dezignovaný premiér Ľudovít Ódor v ta3. Ódor nemieni utekať. "Treba hľadať prieniky, to, čo všetci chceme."

Ako uviedla prezidentka, dôvodom, prečo nezasiahla už skôr, bola prebiehajúca kríza aj návrhy zákonov na pomoc ľuďom, ktoré mali byť predložené v parlamente.

Boli sme na tepe dňa a konali, povedala prezidentka na margo kauzy ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Podľa hlavy štátu, sa vždy pri pochybnostiach okolo ministrov, stretli a žiadala vysvetlenie. "Požiadala som o vykonanie kontroly a vyhlásenie výsledkov."

"Želám si, aby dali šancu novej vláde," uviedla prezidentka. Bola by rada, aby to ľudia počúvali a vnímali bez predsudkov. Želá si, aby novej vláde dopredu nepodrážali nohy. "Sú to striktne vyberaní ľudia, ktorí sú mimo politiky," avizovala s tým, že chcú Slovensku pomôcť. Myslí si tiež, že strany, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska, budú rešpektovať novú vládu.

Roberta Fica na rokovanie nepozvala, pretože je podľa nej jasné, ako sa politik stavia k úradníckej vláde. "Nevidím dôvod na to rokovať s človekom, ktorý vníma vládu ako konštrukt moci," povedala s tým, že sa Fico rozhodol o nej šíriť absolútne klamstvá, ktoré sú ďaleko za politickou kultúrou. Jeho výroky sú nepodložené a sú to klamstvá. "Oni vedia, že to nie je pravda. Vytýčili si ma ako terč pri politickom súboji," uviedla. Strana Smer-SSD ju vraj spomenula na tlačových besedách až 76-krát. "To je obsesia," vyjadrila sa.

"Robert Fico sa pred pár týždňami stretol s veľvyslancami USA, mám z toho vyvodzovať, že si pýtal noty k voľbám?" pýta sa. Prezidentka sa rozhodla podať trestné oznámenie, o ktorom plánuje verejnosť informovať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok