Americký minister odsúhlasil prevod zhabaných ruských prostriedkov na Ukrajinu

ta3 čtk
10.5.2023 22:32

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland povolil prvý prevod zhabaných ruských prostriedkov na použitie na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva. Minister už skôr uviedol, že ide o prostriedky, ktoré Washington skonfiškoval ruskému oligarchovi Konstantinovi Malofejevovi, majiteľovi ruského nacionalistického televízneho kanála Cargrad.

Minister USA odsúhlasil prevod zhabaných ruských prostriedkov na Ukrajinu
AP Photo/Jacquelyn Martin

Ministerstvo spravodlivosti už vlani obvinilo Malofejeva z toho, že porušil sankcie vyhlásené proti Rusku po jeho invázii na Ukrajinu. Okrem iného mal poskytovať financie Rusom propagujúcim separatizmus na Kryme. Vtedy Garland tiež oznámil, že "boli v súvislosti s porušením sankcií zabavené milióny dolárov z účtu v americkej finančnej inštitúcii".

"Ide o prvý prevod prepadnutých ruských prostriedkov na obnovu Ukrajiny," uviedol Garland. "Nepôjde ale o posledný prevod," dodal podľa agentúry Reuters.

Malofejev je na americkom sankčnom zozname už od roku 2014. USA ho rovnako ako Európska únia, Ukrajina a Kanada podozrievajú zo spoluúčasti na anexii ukrajinského polostrova Krym Ruskom az podnecovania ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý prepukol po anexii v roku 2014. a tvrdí, že sa venoval humanitárnej pomoci pre Krym a ukrajinský východ. Milióny na jeho americkom účte mu boli zabavené v júni minulého roka, uviedla CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok