V Istanbule sa rokuje. Čiernomorská dohoda by mohla byť predĺžená, uviedol turecký minister

ta3 čtk
10.5.2023 21:04

Dohoda o preprave poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov cez Čierne more by mohla byť predĺžená o najmenej dva mesiace. Povedal to v stredu turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. V Istanbule začalo dvojdňové rokovanie predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN o predĺžení dohody, ktorej platnosť vyprší 18. mája. Po dvoch dňoch sa dnes obnovili inšpekcie lodí, ktoré opúšťa Čierne more s poľnohospodárskym nákladom z ukrajinských prístavov, píše agentúra Reuters.

Çavuşoglu o dohode rokoval v Moskve so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Podľa neho by rokovania v Istanbule, ktoré budú pokračovať vo štvrtok, mohli priniesť výsledok. "Myslím, že môžeme dosiahnuť výsledok predĺženia (dohody) o najmenej ďalšie dva mesiace," uviedol Çavuşoglu.

Moskva sa dlhodobo sťažuje, že nie je splnená tá časť dohody, ktorá počíta s odstránením prekážok pre vývoz ruských potravín a hnojív. Kyjev by chcel, aby predĺženie dohody bolo na dlhšiu dobu.

Dohodu umožňujúcu vývoz miliónov ton obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko, vlani v júli podpísali obe znepriatelené strany. Tento rok v marci sa podarilo vyjednať jej predĺženie. Ukrajina tvrdila, že o 120 dní, Rusko si stálo za tým, že len o 60, a teda do 18. mája.

Od júla umožnila vývoz zhruba 30 miliónov ton potravín z ukrajinských prístavov, ktoré predtým vojna vyvolaná Ruskom uzavrela. Podľa OSN to prispelo k zníženiu svetových cien potravín a pomohlo predovšetkým mnohým rozvojovým krajinám. Práve do nich značná časť ukrajinského obilia smeruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok