Vojny, ktoré majú Putinovo požehnanie. Rusko sa zapojilo aj do týchto konfliktov

ta3/ Denis Dufala
22.5.2023 00:00

Vojnový konflikt na Ukrajine zďaleka nie je jediným, v ktorom má Ruská federácia prsty. Od začiatku 21. storočia vojensky nielen napadlo, ale sa aj podieľalo na vojne vo viacerých krajinách sveta. Pozrite si sumár najvýznamnejších konfliktov, ktoré Rusko podporuje a podporovalo.

Vojny, ktoré majú Putinovo požehnanie. Rusko sa zapojilo aj do týchto konfliktov
TASR/AP/Denis Dufala

Vojna v Čečensku

Čečenská republika Ičkéria, sa snažila odtrhnúť od Ruskej federácie, čo viedlo k vypuknutiu dvoch vojnových konfliktov medzi Ruskom a Čečenskom. V prvom konflikte (pozn. red. 1994-1996) dosiahli separatisti z Čečenska víťazstvo a nezávislosť. V druhom konflikte zaznamenali porážku od federálnej armády. Boje v krajine sa podobne ako pri konflikte na Ukrajine nesmeli označovať ako vojna, ale "protiteroristická operácia".

V poradí druhá čečenská vojna trvala desať rokov od roku 1999. Víťazne z nej vyšlo Rusko a Čečensko ako spojenec. Bojovali proti Ičkérii, Čečenskému frontu a skupine Mujahideen. Vojna sa skončila víťazne pre ruskú a čečenskú stranu dosiahnutím kontroly nad Čečenskom, ktoré nakrátko získalo autonómiu, no v súčasnosti je výsledkom vojny región Ruskej federácie. Ramzan Kadyrov, vládca Čečenska, v súčasnosti pomáha Vladimírovi Putinovi vo vojne proti Ukrajine. V prvej Čečenskej vojne stál na sa strane zložiek snažiacich sa o nezávislosť krajiny, v druhej však zmenil stranu a pomohol ruskej armáde.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok