Pápež na skejtborde či Macron v krikľavej veste. Päť tipov, ako rozoznať naozajstnú fotografiu od AI

ta3/Alžbeta Múcsková
12.5.2023 00:00

Internet v posledných mesiacoch zaplnili fotky známych osobností a politikov pri rôznych absurdných a nepravdivých aktivitách. Tieto obrázky vygenerovali ľudia pomocou umelej inteligencie. Čo je dnes nevinná zábava môže niekto v budúcnosti zneužiť na manipuláciu volieb či verejnej mienky. Na čo si pri týchto obrázkoch treba dať pozor, aby sme im nenaleteli?

Pápež na skejtborde či Macron v krikľavej veste. Päť tipov, ako rozoznať naozajstnú fotografiu od AI
Reddit/CatholicMemes, Twitter/stonair33

Za posledné mesiace svet obletelo niekoľko obrázkov, ktoré vygenerovala umelá inteligencia. Medzi nimi bol napríklad pápež v bielej páperovej bunde a teniskách či pri tandemovom zoskoku, Trump obklopený políciou a zatýkaný na ulici alebo Macron zbierajúci smeti v oranžovej veste. Na prvý pohľad dôveryhodné fotky však predsa len nie sú dokonalé. Pri podrobnejšom skúmaní si človek môže všimnúť neprirodzený tieň či chýbajúci prst na ruke. Na aké detaily sa treba zamerať pri podozrení z nepravdivého obrázka?

1. Zdroj, popis, komentáre

Ak si človek nie je istý, či sa díva na skutočnú fotografiu alebo na falošný obrázok vygenerovaný umelou inteligenciou, je dobré overiť si jeho zdroj. Portál DW radí, že informácie o uverejnení obrázka je možné nájsť v jeho popise, prípadne v komentároch od iných užívateľov. Taktiež je možné vykonať spätné vyhľadávanie daného obrázka pomocou aplikácií ako Google Image Reverse Search, TinEye alebo Yandex. 

Dá sa taktiež vyhľadať si informácie o danom človeku či mieste na internete a porovnať, či sa zhodujú s tým, čo vidíte. Keď napríklad svet obleteli fotografie pápeža v bielej bunde a v teniskách, človek si vedel ľahko overiť, že pápež bol v skutočnosti v tom čase v nemocnici a nie v uliciach Talianska či Vatikánu.

2. Umelý výzor

Niektoré aplikácie využívajúce umelú inteligenciu generujú obrázky, ktoré sú príliš čisté a kvalitné na to, aby vyzerali skutočne. Ľudská pokožka na nich nemá jediné vyrážky, vrásky či iné nedokonalosti. Obrázky môžu byť taktiež príliš lesklé až trblietavé a ich farby neprirodzene výrazné a kontrastné. Vytvárajú efekt, ktorý aj skúsený fotograf v štúdiu iba ťažko dosiahne. Vygenerované obrázky sa tak môžu javiť ako umelé a príliš dokonalé.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok