Umelá inteligencia na stredných školách. Pomôcka pri učení alebo nástroj na podvádzanie?

ta3/Alžbeta Múcsková
27.4.2023 00:00

Umelá inteligencia sa každým dňom dostáva do povedomia väčšieho množstva ľudí. Neobišla ani študentov a učiteľov na stredných či vysokých školách. Poslúžia AI nástroje pri inovatívnom vzdelávaní alebo ich budú žiaci iba zneužívať? Možné riziká, no aj benefity umelej inteligencie na školách, predstavil vedúci Katedry mediálnej výchovy FMK UCM v Trnave Norbert Vrabec.

Umelá inteligencia na stredných školách. Pomôcka pri učení alebo nástroj na podvádzanie?
Profimedia

Odborníci z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda (FMK UCM) v Trnave vypracovali prieskum, v ktorom zisťovali, aké je povedomie učiteľov a študentov o umelej inteligencii a jej nástrojoch, akým je napríklad ChatGPT. Prieskum prebiehal online a trval od 21. marca do 17. apríla. Vypracovali ho na vzorke 474 žiakov a 84 učiteľov stredných škôl.

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že takmer 50 percent študentov vie, čo je to umelá inteligencia a už ju aj vyskúšalo. Väčšina z nich ju využíva pri vyhľadávaní informácií a takmer 20 percent si ňou pomáha pri písaní domácich úloh. Téma umelej inteligencie sa však v školách zatiaľ rozoberá veľmi stručne. Iba zlomok opýtaných žiakov malo na školách samostatnú prednášku či hodinu o AI. O niečo viac žiakov rozoberalo túto tému v rámci iného predmetu ako vedľajšiu tému a až 50 percent študentov povedalo, že sa škola umelej inteligencii vôbec nevenuje. Informácie o AI tak získavajú z internetu či od kamarátov.

Z opýtaných učiteľov až 63 percent vedelo, čo je to umelá inteligencia a väčšina z nich ju využila pri príprave materiálov na vyučovanie a vytváranie domácich úloh a zadaní. Viac ako polovica sa však so študentmi o tejto téme nerozprávala, a to napriek tomu, že vedia, že žiaci AI využívajú na vypracovanie úloh alebo na zber informácií.

Riziká aj benefity

Vedúci Katedry mediálnej výchovy FMK UCM Norbert Vrabec bol členom tímu, ktorý pripravoval tento prieskum. Vyzdvihol benefity používania umelej inteligencie pri prípravách materiálov na vyučovanie, pri zisťovaní informácií či vytváraní učebných osnov. Upozornil však, že AI predstavuje pre študentov riziká v podobe podvádzania, vypracovávania domácich úloh počítačom či zníženej schopnosti študentov samostatne formulovať myšlienky a texty. Študentom môže taktiež pomôcť pri samostatnom učení či dobiehaní zameškaného učiva.

Umelej inteligencie by sa však školstvo podľa neho nemalo báť a treba ju implementovať do výučby. Napriek tomu sa niektorí učitelia boja, že nebudú vedieť odlíšiť texty napísané študentami od vygenerovaných textov počítačom v podobe napríklad slohových prác či referátov. "Rozšírenie umelej inteligencie vo verejnosti je pre vzdelávaciu oblasť a školy výzvou, avšak musia sa jej prispôsobiť. Je to príležitosť na zmenu spôsobu vyučovania," povedal Vrabec pre ta3.

Vrabec očakáva, že sa existencia umelej inteligencie zo začiatku nebude pedagógom páčiť, a myslí si, že ju mnohí budú ignorovať. Skôr či neskôr sa s ňou ale budú musieť naučiť pracovať a zároveň v tejto oblasti vzdelávať aj svojich študentov. Ak sa budú tváriť, že AI je stále iba sci-fi témou, ktorá v skutočnosti neexistuje, žiaci ju budú používať načierno a bez poznatkov o tom, ako funguje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok