Lekár pri pôrode odtrhol dieťaťu hlavu. Nemocnica chcela hrozivú tragédiu ututlať

ta3 Globo
10.5.2023 11:49

V brazílskom meste Belo Horizonte došlo počas pôrodu k hrozivému nešťastiu. Keďže prebiehal s komplikáciami, lekári sa snažili dieťa vytiahnuť. Lekár, ktorý sa o to pokúsil, mu však odtrhol hlavu, píše portál Globo. Celý incident videl otec, ktorý bol prítomný na sále.

Lekár pri pôrode odtrhol dieťaťu hlavu. Nemocnica chcela hrozivú tragédiu ututlať
Twitter/TGRT HABER

Incident sa stal ešte 1. mája v Hospital das Clinicas da UFMG, no rodičia ho na polícii oznámili o dva dni neskôr. Nemocnicu obvinili, že sa tragédiu snažila ututlať. Dostali vraj na podpis dokumenty, v ktorých mali potvrdiť, že lekári postupovali správne, píše Globo

Raniely Coelho Santosová (33), matka 9-ročného dievčaťa, bola hospitalizovaná 28. apríla. Pôrod museli vyvolať krátko pred tým, ako pôrodník zavolal otcovi. Ten na polícii podľa New York Postu povedal, že lekár vyvinul tlak na brucho matky, pokúsil sa rýchlo vybrať dieťa a "odtrhol mu hlavu“. Vyšetrovateľom povedal, že dokonca videl, ako dieťa žmurká a pohybuje ústami, čo bol podľa neho dôkaz, že v tom čase ešte žilo. Hrôzostrašná smrť sa dostala na titulky novín v celej Brazílii.

Nemocnica má svoju verziu

Rodičia zosnulého dievčatka na polícii vypovedali aj o tom, že sociálny pracovník nemocnice im povedal, že zariadenie uhradí náklady na pohreb. Mal však podmienku, museli najskôr súhlasiť s podpísaním informácie, že "pitva už bola vykonaná“ a že "nebude postúpená Právnemu lekárskemu inštitútu (IML)“ na ďalšiu analýzu.

Právnička rodiny Jennifer Valenteová uviedla, že dokument odmietli podpísať a žiadali, aby IML vykonala pitvu. Výsledok zatiaľ nebol zverejnený a policajné vyšetrovanie pokračuje. Nemocnica sa k incidentu pre miestne médiá nevyjadrila. Vydala iba oficiálne stanovisko, v ktorom tvrdí, že dieťa malo vývojové poruchy a nemalo šancu prežiť. Matka mala problémy s vysokým krvným tlakom, a preto sa lekári rozhodli, že vyvolajú predčasný pôrod, aby ju zachránili. Vyvinuli vraj maximálne úsilie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok