V Belehrade otvorila brány škola, kde došlo k masovej streľbe. Srbský minister ju navrhol zbúrať

ta3 čtk
10.5.2023 10:31

V Belehrade v stredu otvorili škola, kde pred týždňom 13-ročný strelec zabil osem spolužiakov a člena ochranky. Návrat detí bude zatiaľ dobrovoľný, informoval štátny rozhlas a televízia RTS. Minister srbskej vlády navrhol budovu zbúrať.

V Belehrade otvorila brány škola, kde došlo k masovej streľbe. Srbský minister ju navrhol zbúrať
TASR/AP

Žiaci, ktorí sa na to budú cítiť, sa môžu od stredy vrátiť do školy, v prípade potreby aj so svojimi rodičmi. Zatiaľ dve vyučovacie hodiny strávia nie výukou, ale rozhovormi so svojimi učiteľmi či školskými psychológmi. Výučba sa bude vracať do rozvrhu pozvoľna od štvrtka, keď zároveň skončia rozhovory pracovníkov školy s rodičmi.

Srbský minister hospodárstva Rade Basta v utorok vyzval na to, aby bola škola zbúraná a na jej mieste vznikol pamätník obetiam streľby. Nová budova by podľa jeho predstáv mala vzniknúť "niekde v okolí". Jeho príspevok na Instagrame sa odvolával na členku rodičovského združenia, ktorá uviedla, že rodičia si želajú návrat svojich detí do školy, ale nie na rovnaké miesto.

Útok v Belehrade patrí k najhorším podobným udalostiam v Európe za posledných 15 rokov. Balkánska krajina sa v jeho dôsledku ocitla v hlbokom šoku, ktorý umocnila ďalšia hromadná vražda spáchaná hneď o deň neskôr. Dvadsaťjedenročný mladík pri nej zabil pri meste Mladenovac osem ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok