Niektorí ľudia majú väčší nos. Je znakom neandertálskeho pôvodu, tvrdí štúdia

ta3 čtk
10.5.2023 07:14

Niektorí ľudia majú väčší nos, pretože ich rodokmeň zahŕňa vzdialeného neandertálskeho predka. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej napísal denník The Times. Mnoho ľudí má v sebe malé množstvo genetického materiálu zdedeného po neandertálcoch, ktorí do doby pred zhruba 40 000 rokmi zdieľali svet s druhom homo sapiens.

Niektorí ľudia majú väčší nos. Je znakom neandertálskeho pôvodu, tvrdí štúdia
Profimedia

"V posledných 15 rokoch, keď bol sekvenovaný neandertálsky genóm, sme sa dozvedeli, že naši vlastní predkovia sa zrejme krížili s neandertálcami a zanechali nám malé kúsky ich DNA," uviedol jeden z autorov štúdie Kaustubh Adhikari z londýnskej University College London (UCL).

Časť DNA zdedenej po neandertálcoch podľa vedca ovplyvňuje veľkosť nosa a ľudia ho vďaka tomu majú väčší, pokiaľ sa meria od koreňa k nosným dierkam. Je pravdepodobné, že tento rys bol pre ľudí užitočný, pretože sa odovzdával po tisícročia, dodal Adhikari.

Vedci v štúdii využili údaje od 6000 dobrovoľníkov z Latinskej Ameriky, ktorí mali zmiešaných európskych, indiánskych, juhoamerických a afrických predkov prevažne z Brazílie, Čile, Kolumbie, Mexika a Peru. Autori štúdie porovnávali ich genetické údaje s fotografiami tvárí. Skúmali najmä vzdialenosť medzi jednotlivými rysmi, ako je špička nosa a okraj pier.

Analýza identifikovala 33 oblastí DNA súvisiacich s tvarom tváre. Najmä v jednej oblasti vedci zistili, že mnoho ľudí z ich štúdie s pôvodnými juhoamerickými predkami, rovnako ako ďalší ľudia s východoázijskými predkami, malo genetický materiál zdedený po neandertálcoch, čo prispelo k väčšiemu nosu. Predpokladajú, že to mohlo ľuďom umožniť lepší výkon v chladnom prostredí.

"Už dlho sa špekuluje o tom, že tvar našich nosov je daný prirodzeným výberom. Keďže nám nosy pomáhajú regulovať teplotu a vlhkosť vzduchu, ktorý dýchame, môžu byť rôzne tvary nosov vhodnejšie pre rôzne podnebie, v ktorých naši predkovia žili," uviedol vedúci štúdie Čching Li z univerzity Fu-tan.

S neandertálcami bolo spojených niekoľko rysov moderných ľudí. Vlani v júni vedci odhalili genetickú odchýlku, ktorá u jej nositeľov zdvojnásobuje riziko ťažkého priebehu choroby covid-19. Odhaduje sa, že počas pandémie viedla až k miliónu úmrtí.

Neandertálci tvoria zhruba jedno až štyri percentá genómu moderných ľudí, ktorí nepochádzajú z Afriky. U Afričanov pochádzajúcich južne od Sahary sa predpokladá, že podiel neandertálskej DNA je nulový, uviedol Adhikari.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok