Médiá špekulujú o Lukašenkovom zdraví. Napriek tomu sa zúčastnil aj osláv v Minsku

ta3 ČTK
9.5.2023 19:20

Bieloruský autoritársky líder Alexandr Lukašenko sa v utorok v Minsku zúčastnil osláv víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Médiá špekulujú o Lukašenkovom zdraví. Napriek tomu sa zúčastnil aj osláv v Minsku
Twitter/Belarusian Hajun project

Počas utorka sa v médiách objavili špekulácie, že Lukašenko je chorý a že kvôli svojmu zlému zdravotnému stavu odletel z Moskvy, kde spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a lídrami niekoľkých stredoázijských krajín a Arménska prizeral vojenskej prehliadke na Červenom námestí. Napriek tradícii ale bieloruský prezident tento rok nepredniesol v Minsku prejav, všimol si portál Meduza.

V asi štvorminútovej pasáži živého prenosu odvysielaného bieloruskou štátnou agentúrou Belta je vidieť Lukašenko, ako vystupuje z auta, kráča s nepreniknuteľným výrazom za dvojicou vojakov nesúcich rozmerný veniec k pomníku hrdinov druhej svetovej vojny a neskôr ho sám urovnáva a kladie.

Bieloruský opozičný server Naša Niva predtým uviedol, že Lukašenka zrejme prinútili priletieť na utorkové oslavy porážky nacizmu do Moskvy, aj keď nie je zdravý, o čom údajne svedčil aj jeho "skormútený výraz" na prehliadke. Na sociálnych sieťach sa objavila informácia, že na letisko pri spiatočnej ceste z Moskvy ho sprevádzala sanitka.

Okrem Lukašenka sprevádzali Putina na tribúne na Červenom námestí aj prezidenti Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu Kasym-Žomart Tokajev, Sadyr Žaparov, Imomali Rachmon, Serdar Berdymuhamed . Médiá predtým uvádzali, že sa tento rok na prehliadke očakáva účasť len jediného svetového lídra, a to prezidenta Kirgizska Žaparova. Ukrajinské ministerstvo zahraničia cudzím hosťom na vojenskej prehliadke na Červenom námestí odkázalo, že ich účasť považuje za "nepriateľský a nemorálny akt". Rusko pred viac ako rokom rozpútalo na Ukrajine nevyprovokovanú vojnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok