Lukašenka vraj do Moskvy donútili letieť aj napriek chorobe, špekulujú médiá

ta3 ČTK
9.5.2023 15:42

Bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka zrejme prinútili priletieť do Moskvy na prehliadku na Červenom námestí, hoci zjavne nie je zdravý, napísal opozičný server Naša Niva. Na sociálnych sieťach sa objavilo neoverené tvrdenie, že Lukašenko kvôli zdravotnému stavu už odletel z Moskvy, pričom ho na letisko sprevádzala sanitka.

Lukašenka vraj do Moskvy donútili letieť aj napriek chorobe, špekulujú médiá
TASR/AP

Lukašenko síce zasadol v spoločnosti ruského hostiteľa Vladimira Putina a ďalších vodcov a tribúnu, ale jeho "skormútený výraz" a skutočnosť, že po prehliadke nešiel s Putinom a ďalšími predstaviteľmi k hrobu neznámeho vojaka v Alexandrovskom sade pri Kremli, viedol portál k záveru, že bieloruský vodca "bol donútený letieť do Moskvy, hoci nie je zdravý".

Bieloruský politológ Dmitrij Bolkunec v aplikácii Telegram napísal, že Lukašenkovho lekára teraz čaká ťažká úloha "priviesť vodcu opäť k rozumu, premazať ho, zraziť mu hladinu cukru, odstrániť zreteľný tras hlavy a dopraviť telo na minské námestie", kde sa má večer konať bieloruská prehliadka. Bolo by vraj tiež žiaduce, aby Lukašenko pri tejto príležitosti čosi povedal, inak prejav prednesie predsedníčka parlamentu.

Okrem Lukašenka sprevádzali Putina na tribúne na Červenom námestí aj prezidenti Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu Kasym-Žomart Tokajev, Sadyr Žaparov, Imomali Rachmon, Serdar Berdymuhamed .

Naša Niva si všimla, že iba tadžikistanský prezident Rachmon prišiel na moskovskú prehliadku so svätojárskou stužkou, pokladanú za symbol ruského vlastenectva a militarizmu. Prezidenti Uzbekistanu a Kirgizska dali prednosť kvetom v národných farbách a Lukašenko kvetu jablone, z ktorého urobil symbol 9. mája a Bieloruska. Prezidenti Kazachstanu a Turkménska a arménsky premiér sa zaobišli bez symbolov, dodala Naša Niva.

Putin ocenil prítomnosť vodcov ďalších postsovietskych krajín v Moskve na vojenskej prehliadke. Túto prítomnosť štátnej televízie interpretovala ako dôkaz, že Rusko nie je v medzinárodnej izolácii, ako sa o to usiluje Západ kvôli pokračujúcej agresii ruských vojsk na Ukrajine. Minsk je pokladaný za najbližšieho spojenca Moskvy. Do vojny Ruska proti Ukrajine sa Bielorusko síce priamo nezapojilo, ale poskytlo Rusku na inváziu do susednej krajiny svoje územie a letisko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok