Putin pri príležitosti osláv triumfu nad nacizmom vyzval na víťazstvo na Ukrajine

ta3 čtk
9.5.2023 09:58

Budúcnosť Ruska a ruského ľudu závisí od vojakov, ktorí bojujú za Rusko na Ukrajine, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. V prejave, ktorý predniesol na vojenskej prehliadke v Moskve k výročiu víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne, vyzval na víťazstvo v terajšej vojne, ktorú ruské vojská na jeho rozkaz rozpútali vpádom na Ukrajinu. Vinu za rozpútanie vojny Putin opäť dal Západu.

"Sme hrdí na účastníkov špeciálnej vojenskej operácie. Na všetkých, ktorí bojujú v prvej línii, ktorí pod paľbou zásobujú front, zachraňujú ranených. Nie je teraz nič dôležitejšie ako váš boj. Na vás teraz spočíva bezpečnosť krajiny, na vás závisí budúcnosť našej štátnosti a ľudu. So cťou plníte svoju povinnosť, bojujete za Rusko," zdôraznil ruský prezident. Za "špeciálnu vojenskú operáciu" Moskva označuje vojnu proti Ukrajine, ktorá dnes pokračuje 440. dňom.

"Proti našej vlasti bola znovu rozpútaná skutočná vojna, ale postavili sme sa na odpor medzinárodnému terorizmu, ubránime aj obyvateľov (východoukrajinského) Donbasu, zaistíme našu bezpečnosť," uistil Putin. Obvinil Západ, že sa snaží ovládať iné krajiny a zničiť systém medzinárodnej bezpečnosti a práva – a v tom podľa Putina tkvie príčina katastrofy, ktorú prežíva ukrajinský ľud.

Putin ocenil aj prítomnosť vodcov ďalších postsovietskych krajín - prevažne stredoázijských - na prehliadke, ktorá je druhým rokom v tieni ruskej invázie na Ukrajinu. Putin prišiel z Kremľa na tribúnu na Červenom námestí v sprievode prezidentov Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu Kasyma-Žomarta Tokajeva, Sadyra Žaparova, Imomaliho Rachmona, Serdara Nikola Pašinjana a bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry TASS uviedol, že na prehliadke sa zúčastňuje viac ako 10.000 vojakov a viac ako 120 kusov vojenskej techniky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok