Kto zastúpi Eduarda Hegera na ministerstve financií?

ta3/ Petra Vörösová
9.5.2023 14:26

Skúsený ekonóm pomáhajúci Slovensku pri vstupe do eurozóny. Súčasťou novej úradníckej vlády na čele rezortu Ministerstva financií SR by mal byť podľa najnovších informácií Michal Horváth.

Kto zastúpi Eduarda Hegera na ministerstve financií?
TASR - Jaroslav Novák

Po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová dostala žiadosť o odobratie poverenia viesť vládu na čele s Eduardom Hegerom, bude už v najbližších dňoch nasledovať zostavenie úradníckej vlády. Novým ministrom financií by mal byť podľa najnovších informácií Michal Horváth.

Ekonóm v minulosti pôsobil na pozícii riaditeľa Inštitútu sociálnej politiky na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. Veľkú časť života strávil v zahraničí. Podstatnú časť svojho štúdia a akademickej práce na univerzitách v Yorku a Oxforde zasvätil otázkam súvisiacim s menovou a rozpočtovou politikou. Výsledky svojej práce publikoval v renomovaných medzinárodných časopisoch a prezentoval ich na seminároch i konferenciách po celom svete.

Zastupoval Slovensko v hospodárskych fórach i na najvyššej expertnej úrovni, keď participoval pri vzniku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Počas pôsobenia na MF SR zastupoval Slovensko na rokovaniach o vstupe krajiny do eurozóny a následne v hospodárskom a finančnom výbore EÚ. Bezprostredne na to nastúpil vo februári 2020 na pozíciu hlavného ekonóma NBS. Hlavný ekonóm NBS bola nová pozícia, ktorú zastával zároveň s pozíciou riaditeľa odboru ekonomických a menových analýz.

Je zástancom autonómie národných rozpočtových rád v rámci EÚ. Dané orgány by mali ručiť za potrebné zdroje a informácie. Európska fiškálna rada (EFB) by sa podľa neho mohla v niektorých otázkach spoľahnúť na expertízy z národných dozorných rád pre svoje obmedzené zdroje. Mali by však, ako uviedol pre portál Euractiv, v prípade potreby zastávať úlohu "strážneho psa".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok