10 Slovákov, ktorých hľadá Interpol. Kto sú a čo spáchali?

ta3/ Denis Dufala
15.5.2023 00:00

Vraždy, lúpeže, účasť na organizovanom zločine či v teroristických skupinách. Zločinci utekajú pred spravodlivosťou do zahraničia aj zo Slovenska. Medzinárodná organizácia kriminálnej polície Interpol ich označuje výrazom "Red Notice", čo znamená, že tieto osoby sú extrémne nebezpečné. Kto patrí k najhľadanejším Slovákom?

10 Slovákov, ktorých hľadá Interpol. Kto sú a čo spáchali?
Interpol/ Denis Dufala

Interpol hľadá osoby z celého sveta. Skladá sa zo 195 členských štátov, vrátane Slovenska. Hlavou tejto medzinárodnej organizácie je Ahmed Naser Al-Raisi zo Spojených arabských emirátov. Zločinci slovenského pôvodu sú zaradení do zložky "Red Notice". Nie je to medzinárodný zatykač, ale požiadavka na svetové právne orgány, aby lokalizovali a dočasne zatkli hľadanú osobu. Pojmom "Yellow Notice" sa zase označujú osoby, ktoré sú nezvestné.

S označením "červené upozornenie" je vo svete hľadaných 6795 osôb, zatiaľ čo 10 z nich má slovenský pôvod. V tomto článku popisujeme kto je hľadaný a prečo.

Róbert Okoličány

Bossa podsvetia z Košíc odsúdil Najvyšší súd v roku 2018 na doživotie. Krátko potom utiekol a polícia ho nevie lokalizovať. Okoličány je obvinený z vraždy, ohrozenia verejnej bezpečnosti, neoprávneného získavania a držania zbraní, zakladania, organizovania a podporovania kriminálnej a teroristickej skupiny, poškodzovania cudzej veci a ublíženia na zdraví.

Karol Mello

Podľa medializovaných správ sa Karol Mello nachádza už roky v stredoamerickej krajine, Belize. Na Slovensku je stíhaný okrem iných skutkov aj za dvojnásobnú vraždu z roku 2014 v Moste pri Bratislave. Interpol pri obvineniach uviedol len jeden skutok – spolupáchateľ vraždy. V Belize ho Interpol zatkol, no von sa dostal na kauciu.

Marek Danihel

Ďalším z hľadaných Slovákov je Marek Danihel. Je obvinený z krádeže, zakladania, organizovania a podpory kriminálnej skupiny, vraždy prvého stupňa a ťažkého ublíženia na zdraví. Na úteku je od roku 2011. Je spájaný s bankomatovými lúpežami, kde si prilepšil o viac ako 300-tisíc eur. Slúžiť mal tiež zavraždenému sereďskému bossovi Marošovi Kováčovi, známemu tiež ako Nákova. Zavraždiť mal na objednávku spolu so zločineckým štvorlístkom (pozn. red. Martin Krajčovič, známy tiež ako Vrecko, Marek Danihel, Marko Majstorovič a Peter Taufer, prezývaný Motko) podnikateľa zo Šale, Alojza Bórika. 

Boris Drevenák

Bývalý policajt Boris Drevenák je odsúdený na sedemnásť rokov odňatia slobody. Na konte má trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny – sátorovcov. Obvinenia sú podľa Interpolu nasledovné: účasť v zločineckej organizácii, vražda, falšovanie administratívnych dokumentov a obchodovanie s nimi.

Ak máte akékoľvek informácie o hľadaných osobách, kontaktujte políciu na čísle 158 alebo anonymne cez portál Europolu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok