Predsedníčka EK von der Leyenová prišla na Deň Európy do Kyjeva

ta3 čtk
9.5.2023 08:03

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prišla dnes na návštevu do Kyjeva. Podľa agentúry DPA oslávi s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Deň Európy, ktorý pripomína začiatok európskej integrácie po druhej svetovej vojne. Šéfka Európskej komisie bola v Kyjeve naposledy na začiatku februára.

"Ukrajina patrí do našej európskej rodiny," uviedla po príchode do ukrajinskej metropoly von der Leyenová. V Kyjeve bude rokovať so Zelenským napríklad o sprísnení sankcií proti Rusku a tiež o prísnejšej kontrole obmedzení, ktoré EÚ už zaviedla. "Sme odhodlaní uzavrieť existujúce medzery," povedala pri ceste do Kyjeva.

Von der Leyenová je na Ukrajine od začiatku ruskej invázie z februára minulého roka už piatykrát. Naposledy vo februári krajine sľúbila pomoc pri jej integrácii do únijných štruktúr. Neuviedla však žiadny časový horizont, dokedy by Ukrajina mohla vstúpiť do Európskej únie.

EÚ si 9. mája pripomína deklaráciu francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana z roku 1950. Schuman v nej navrhol vytvorenie prvej formy povojnového združenia európskych krajín – Európskeho spoločenstva uhlia a ocele. Schuman sa domnieval, že spojenie hospodárskych záujmov veľkých európskych krajín dokáže zamedziť tomu, aby v Európe vypukol ďalší rozsiahly konflikt, akým bola druhá svetová vojna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok